Hooggerechtshof India erkent transgenders

TransGender symbol.Het hooggerechtshof in India heeft bepaald dat transgenders moeten worden erkend als derde geslacht. Volgens het hof is het een recht van ieder om een geslacht te kiezen.

Volgens schattingen wonen er in India twee tot drie miljoen mensen die zich man noch vrouw voelen, maar transgender. Ze leven vaak geïsoleerd en in armoede. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat transgenders geregeld te maken krijgen met discriminatie; in ziekenhuizen zouden ze soms worden geweigerd.

Transgenders zijn ook burgers van India en ze moeten gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen, luidt het oordeel van het hof. De autoriteiten handelen volgens de rechter in strijd met de geest van de grondwet als ze transgenders die rechten onthouden.

De regering moet nu maatregelen nemen zodat transgenders dezelfde toegang hebben tot bijvoorbeeld werk, onderwijs en medische voorzieningen als mannen en vrouwen.

Op officiële formulieren moesten transgenders tot nu altijd kiezen tussen man of vrouw. Daar gaat nu een derde categorie bijkomen.

Bij de Indiase verkiezingen die deze maand begonnen, konden transgenders zich al voor het eerst apart registreren onder het kopje ‘ander’. Zo’n 28.000 kiezers zouden daar gebruik van hebben gemaakt.

 

 

(Born: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: