1 April: wet Lesbisch Ouderschap treedt in werking

??Dinsdag treedt de wet Lesbisch Ouderschap in werking. De nieuwe wet regelt dat een meemoeder op eenvoudige wijze juridisch ouder van haar kind kan worden door erkenning op het gemeentehuis.

Tot nu toe kon dat alleen door een adoptieprocedure bij de rechter. Dat was kostbare en langdurige procedure, die vaak emotioneel belastend was. Door de nieuwe wet krijgen Nederlandse lesbische koppels en hun kinderen eindelijk vrijwel dezelfde ouderschapsrechten als heterogezinnen.

De eerste erkenningen vinden dinsdag 1 april om 8.30 uur plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis. Daar erkent een aantal lesbische paren hun kinderen. Dat gebeurt in aanwezigheid van onder andere burgemeester Eberhard van der Laan, staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en COC-voorzitter Tanja Ineke. Later die dag erkennen meer dan twintig ouderparen hun kinderen in tal van steden, waaronder Alkmaar, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Den Haag, Etten-Leur, Leiden, Nijmegen, IJsselstein, Wassenaar, Weesp en Zwolle.

De dag wordt om 17 uur afgesloten met een feestelijke bijeenkomst op het kantoor van COC Nederland in Amsterdam. Daar worden vijftig lesbische ouders en hun kinderen verwacht die eerder op de dag hebben erkend.

De strijd voor gelijke rechten voor lesbische ouders en hun kinderen begon in 2001 na de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. De strijd werd gevoerd onder aanvoering van het COC, die de kwestie jarenlang geregeld onder de aandacht bracht van regering, Tweede Kamer en media. In 2007 stemde een grote Kamermeerderheid voor de motie-Pechtold (D66), die vroeg om gelijke rechten voor lesbische ouderparen. Staatssecretaris Teeven diende in 2011 het huidige wetsvoorstel in, dat uiteindelijk in november 2013 door de Eerste Kamer werd aangenomen.

Nederland loopt met deze regeling van het lesbisch ouderschap voorop in de wereld, met landen als Spanje, Canada (Quebec), Zweden en het Verenigd Koninkrijk – en mogelijk binnenkort gevolgd door België.

Kijk voor meer informatie over de wet op de site van Meer Dan Gewenst.

 

(Bron: COC/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: