Homo vlucht uit Amersfoortse wijk

Amersfoort Roze Zaterdag 2010De 27-jarige homoseksueel Henk uit Amersfoort is verhuisd na doodsbedreigingen, vernielingen en geweld door buurtgenoten. De gemeente Amersfoort is de man te hulp geschoten om hem permanent ergens anders onder dak te brengen.

Henk kocht vijf jaar geleden een flat in de wijk Liendert. Al snel kreeg hij te maken met groepen die het op hem hadden gemunt. Het ging in totaal om veertig allochtonen, jong en oud.

Mijn geaardheid was voor hen niet acceptabel”, vertelt Henk aan RTV Utrecht. Als homoseksueel heb je volgens hen geen recht op een leven en moet je dood. Dit heeft als gevolg dat ik in Liendert niet normaal over straat kon. Er gebeurde altijd wat.”

“Ik ging kruipend over de galerij van mijn flat om te voorkomen dat mensen zagen waar ik woonde.”

Henk kon de hond niet uitlaten of boodschappen doen in de supermarkt zonder uitgescholden of bedreigd te worden. Als hij in het park liep, moest hij naar huis rennen voor mensen die hem iets aan wilden doen. “Als ik met een tas boodschappen door de wijk liep, trapten ze tegen de tas.”

Eind 2012 verslechterde de situatie. De groep werd groter en het geweld werd erger. “Ik heb vanaf toen meerdere keren de politie gebeld en contact opgenomen met de gemeente. Ook mijn hond werd met stenen bekogeld, de banden van mijn auto werden lek gestoken en de ruiten werden ingegooid.”

De gemeente gaf in eerste instantie geen reactie, zegt Henk. “Na diverse e-mails, telefoontjes en aangiftes ben ik toch bij de gemeente terechtgekomen. Zij vonden de situatie schrijnend en hebben mij een vervangende woning aangeboden. Hier woon ik sinds augustus 2013.”

Henk mag tot april in zijn tijdelijke huis verblijven, maar vreest de toekomst. “Ik ben bang voor wat er komen gaat als ik terugga. Mijn huis verkopen? Dat gaat niet zo makkelijk. Ik word dan nogmaals ‘gestraft’ voor mijn geaardheid. Ik moet mijn huis verkopen om mijn leven veilig te stellen en daarna ook nog eens de schuldsanering in. Dat is toch bizar?”

Henk heeft dinsdagavond een gesprek met de gemeente gehad. Over drie weken volgt nog een overleg. Henk is er echter niet gerust op dat er een oplossing komt. De gemeente laat in een reactie weten intensief contact te hebben met de politie en de zaak serieus op te pakken.

Wethouder Cees van Eijk reageerde dinsdag in een openbare brief aan de gemeenteraad. “Het verhaal is schokkend en we kunnen ons hier niet bij neerleggen. We werken samen met het slachtoffer aan een oplossing voor zijn situatie”, schrijft hij.

In de brief spreekt hij zijn ‘afschuw’ uit over de situatie en geeft hij aan te strijden tegen het ‘verwerpelijk gedrag’ van de aanvallers.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA reageert meteen. “De beste preventie is het opsporen van de daders, straffen en daarover berichten. Zet bijvoorbeeld lokhomo ’s in. Als die man veelvuldig gepest is, moeten de daders bekend zijn.”

Vorige week maakte Marcouch zich ook al druk over een homo die in Amersfoort werd aangevallen vanwege zijn geaardheid. De politie zag het gebeuren en bekeurde de aanvallers. Marcouh was het niet eens met deze aanpak en gaf aan kamervragen te gaan stellen over het incident.

(Bron: RTV Utrecht/Roze Golf, foto: Onze Lieve Vrouwentoren Roze Zaterdag 2010)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: