Amsterdam Gay Pride organisatoren onderscheiden

Boot van De KringenDe drie initiatiefnemers van de Amsterdam Gay Pride hebben maandagmiddag de Andreaspenning gekregen voor hun verdiensten voor de stad Amsterdam. Ze kregen de penning uitgereikt door  burgemeester Eberhard van der Laan.

Ernst Verhoeven, Peter Kramer en Siep de Haan stonden in 1996 met Gay Business Amsterdam aan de wieg van het homo-evenement. Zij organiseerden het evenement 10 jaar. Hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride is de botenparade, die elk jaar tienduizenden bezoekers trekt. Volgens de gemeente is mede dankzij hun inzet het evenement uitgegroeid tot een van Europa’s grootste prides.

De Andreaspenning is voor mensen die voor Amsterdam een grote prestatie met een landelijke uitstraling hebben verricht. Eerder kregen onder andere André Kuipers, Nelly Frijda en Maurice de Hond de onderscheiding.

Met het uitreiken van de penning is er een streep gezet onder de strijd tussen de organisatoren van het eerste uur, de gemeente Amsterdam en de huidige organisatoren. De initiatiefnemers zien af van juridische actie tegen ProGay en de gemeente. Binnenkort volgt zelfs overleg over een nieuwe rol voor Siep de Haan in de organisatie. Hij wil graag een adviserende rol bij het evenement. In Het Parool zegt De Haan:  ‘Het mag allemaal best wat spannender. Wat mij betreft doen er te veel bedrijven mee aan de botenparade. De NS bijvoorbeeld, of Waternet. Er moeten wel genoeg billen overblijven.’

 

Joodse, Marokkaanse en Amerikaanse boot

Tijdens de gaypride varen dit jaar een joodse, een Marokkaanse en een Amerikaanse boot mee in de botenparade.

Dat bleek zondagavond bij de loting voor de 80 plekken die op zaterdag 2 augustus, het hoogtepunt van het jaarlijkse homo-evenement, beschikbaar zijn. In totaal waren er 120 inschrijvingen.

De joodse boot is een initiatief van Exodays, een nieuw internationaal evenement voor joodse lesbiennes, homo’s biseksuelen en transgenders (LHBT’s).

De Marokkaanse deelnemers willen door mee te varen de zichtbaarheid van Marokkaanse LHBT’s vergroten en taboes doorbreken.

Met de Amerikaanse boot Freedom to Marry willen de initiatiefnemers aandacht vragen om als homoseksuelen te kunnen trouwen in de Verenigde Staten.

De gay pride begint dit jaar op 26 augustus en duurt een week. De botenparade is traditioneel het slotakkoord van de week.

 

(Bron: RTV Noord Holland/Het Parool/Roze Golf, Foto: Boot van De Kringen 2010)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: