Reacties op homowet Oeganda

vlag oegandaDe nieuwe antihomowet in Oeganda is “draconisch” en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) moet iedere gelegenheid aangrijpen om de autoriteiten van het Afrikaanse land de wet in te laten trekken. Dat stelt homobelangenorganisatie COC.

De Ugandese president Yoweri Museveni zette maandag zijn handtekening onder de omstreden wet. Volgens het COC zijn oegandese homo’s vogelvrij en moet Timmermans de Ugandese gezant in Nederland op het matje roepen. Het COC spreekt van ,,absurde” regels waardoor zelfs een moeder die haar homoseksuele kind niet aangeeft, kan rekenen op gevangenisstraf.

Niet naar Oeganda
Westerse homo’s en zelfs hetero’s kunnen eigenlijk beter niet meer naar Oeganda gaan. Dat vindt Fabienne Simenel, deskundige bij hulporganisatie Hivos. Simenel vreest voor chantage in het Afrikaanse land: “Denk aan een Ugandese jongen die een mannelijke toerist beticht van handtastelijkheden en onheuse bejegening als hij hem geen 500 euro betaalt.”

Homo’s die naar Uganda afreizen, moeten “heel erg op hun eigen veiligheid gaan letten. Je komt snel in een kwaad daglicht te staan of wordt vals beschuldigd.” In januari werd een homoseksuele Belg opgepakt op verdenking van homoseksuele handelingen. Mede omdat toen een lichtere antihomowet gold, bleef het bij 2 dagen cel.

Hetero
Wanneer hetero’s homo’s ‘helpen’, bijvoorbeeld door hun een hotelkamer te verhuren, riskeren zij een celstraf van 7 jaar. Omdat Oegandezen niet meer met homo’s geassocieerd willen worden, gaat homoseksualiteit volgens haar steeds meer ondergronds. Ook denken mensen door de nieuwe wet dat de regering geweld tegen homo’s goedkeurt.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: