“President Oeganda tekent anti-homowet”

President Museveni UgandaPresident Yoweri Museveni van Oeganda tekent maandag de omstreden anti-homowet. Dat melden media in Oeganda.

In Ogenada was homoseksualiteit al strafbaar, maar deze wet verzwaart de straffen. Wie een keer ‘betrapt’ wordt, loopt het risico om 14 jaar de gevangenis in te gaan. Mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten, kunnen levenslang krijgen.

Het parlement nam de wet in de december al aan, maar de president weigerde aanvankelijk de te tekenen, omdat er volgens hem te weinig parlementariërs aanwezig waren, toen de wet werd aangenomen.

Daarna wilde de president weten of homoseksualiteit is aangeboren of niet. Onderzoekers concludeerden daarop dat homoseksualiteit geen ziekte is, maar abnormaal gedrag dat kan worden aangeleerd.

Vooral in het Westen leidde de wet tot felle kritiek. President Obama zei dat de wet de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Oeganda beschadigt en gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse hulpverlening aan het land.

Ook minister Timmermans zei dat invoering van de wet niet zonder gevolgen kan blijven. Naar aanleiding van de situatie in Oeganda besloot staatssecretaris Teeven eerder dat homoseksuele asielzoekers uit Oeganda voorlopig in Nederland mogen blijven.

Oud-aartsbisschop Desmond Tutu riep president Museveni gisteren nog op de wet niet te ondertekenen.

(Bron: NOS/BBC News/Roze Golf)

 

In Rusland, India en grote delen van Afrika is de positie van homoseksuelen ernstig verslechterd de afgelopen maanden. Hoe dat kan? Lees het artikel ‘Homohaat is een westers export-product’

 

 



Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: