“Pas in maart praten over geld voor transgenders is onverantwoord”

TransGender symbol.Transgender Netwerk Nederland (TNN) noemt het onverantwoord dat het Amsterdams medisch ziekenhuis VUmc pas begin maart om tafel gaat met de zorgverzekeraars om een oplossing te zoeken voor de behandelstop voor transgenders.

TNN roept zorgverzekeraars en de Raad van Bestuur van het VUmc op om prioriteit te geven aan de onderhandelingen. “ De onduidelijkheid voor mensen die zich bij het VUmc genderteam willen aanmelden duurt nu al ruim twee maanden. Zij zijn er niet bij gebaat als daar nog een maand bij komt. Er is voor deze patiëntengroep namelijk geen erkend alternatief binnen Nederland.”

Het ziekenhuis maakte eind vorig jaar bekend geen nieuwe mensen meer te kunnen helpen, Het ziekenhuis zegt dat het te weinig geld krijgt van zorgverzekeraars voor de behandeling van nieuwe patiënten. De 2000 mensen die zich al hadden aangemeld, worden wel behandeld.

Het VUmc is het ziekenhuis dat de meeste transgenders helpt. Zo’n 85 procent van de mensen die een geslachtsoperatie overweegt gaat naar Amsterdam. De overige mensen gaan naar het UMCG in Groningen. Ook daar zijn inmiddels wachtlijsten. Het aantal mensen dat een geslachtsoperatie overweegt is de laatste jaren enorm gestegen.

Het VUmc krijgt jaarlijks drie miljoen voor de behandeling van nieuwe patiënten van de verzekeraars, maar zegt zeker tien miljoen nodig te hebben. Minister Schippers van Volksgezondheid liet begin februari de kamer weten dat de patiëntenstop bij het VUmc een zaak van het ziekenhuis en de zorgverzekeraars.

(Bron: Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: