Nederland schort hulp aan Oeganda op

OegandaDe Nederlandse hulp aan de Oegandese overheid is opgeschort. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) heeft dat besloten nadat de Oegandese president Yoweri Museveni een antihomowet had bekrachtigd, zo maakten Ploumen en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) bekend.

Timmermans liet weten “zeer teleurgesteld” te zijn dat de president zijn handtekening heeft gezet onder deze wet. “Internationale druk heeft hem helaas niet weerhouden. Dit is een slechte dag voor de mensenrechten in Oeganda”, aldus Timmermans, die gaat voorstellen om internationaal, bijvoorbeeld in Europees verband, maatregelen te treffen.

Verdragen
Volgens Timmermans stemt de wet niet overeen met internationale mensenrechtenverdragen waar ook Oeganda voor heeft getekend. Acceptatie van de antihomowet heeft dan ook consequenties voor de Nederlandse relatie met de Oegandese overheid, aldus de minister.

Miljoenen
Jaarlijks gaat er ongeveer 23 miljoen euro naar Oeganda; daarvan gaat 7 miljoen euro naar een fonds om de justitiële sector (onder meer mensenrechtentraining voor politie, scholing voor gevangenen en het opzetten van interne inspectiediensten). Die 7 miljoen wordt nu stopgezet. Wel blijft gewoon geld gaan naar onder meer initiatieven om de mensenrechten te verbeteren en voedselprojecten van maatschappelijke organisaties in Oeganda, aldus Ploumen.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: