Tutu roept president Oeganda op anti-homowet niet te tekenen

Desmond TutuDe Zuid-Afrikaanse emeritus aartsbisschop Desmond Tutu heeft de Oegandese president Yoweri Museveni opgeroepen de nieuwe anti-homowet niet te ondertekenen.

Museveni liet deze week weten de wet mogelijk toch te ondertekenen. Hij laat zijn uiteindelijke beslissing afhangen van wetenschappelijk onderzoek, zeer tot ongenoegen van Tutu.

Eerder liet Museveni weten de wet die  het Oegandese parlement heeft goedgekeurd niet te zullen tekenen. Afgelopen week verklaarde hij dat hij een team wetenschappers heeft ingeschakeld om te onderzoeken of homoseksualiteit al dan niet een genetische oorzaak heeft. Na dreigende taal van de Amerikaanse president Barack Obama heeft hij zelfs Amerikaanse wetenschappers uitgenodigd om onderzoek te doen.

Tutu riep vandaag Museveni op de wet hoe dan ook niet te ondertekenen. “Liefde kent geen wetenschappelijke basis of genetische oorzaak”, zegt Tutu. “Wetenschap kan dan ook nimmer of nooit een rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie zijn.”

Volgens Tutu zijn mensen nu eenmaal erg divers waardoor tolerantie de aangewezen weg is, net als genade en respect voor de ander. Tutu gaf  Museveni mee werk te maken van wetgeving tegen verkrachting en pedofilie te richten. “Zo’n wetgeving zal kinderen en gezinnen beter beschermen dan het criminaliseren van vrijwillige daden van liefde tussen volwassenen.”

(Bron: VRT/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: