Nederland tweede in lijst homoacceptatie in krijgsmacht

Roze Zaterdag 2008 Tiel (17)Nederland staat internationaal gezien op de tweede plaats als het gaat om homoacceptatie in de krijgsmacht. Nederland deelt de tweede plaats met Groot-Brittannië. Dat blijkt uit onderzoek van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Het is de eerste keer dat deze LGBT-Military Index gepubliceerd wordt.Nieuw-Zeeland voert de lijst aan, hekkensluiter is Nigeria. Voor de klassering is gekeken naar acceptatie van homoseksualiteit, beleid en ondersteuning. Dat Nieuw-Zeeland het beter doet dan Nederland en Groot-Brittannië komt doordat in dat land campagnes zijn om aan te geven dat iedereen welkom is in het leger, ongeacht bijvoorbeeld de seksuele geaardheid.

In een reactie tegen het ANP zegt majoor Peter Kees Hamstra, voorzitter van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) dat  ‘er nog een wereld te winnen is’ in Nederland. ‘Zo lang een stichting als deze bestaat en nodig is, is er nog werk te verrichten.’ Volgens Hamstra zijn er nog steeds veel signalen dat mensen niet volledig zichzelf kunnen zijn op de werkvloer. ‘Het hangt er natuurlijk vanaf waar je werkt, of je op missie bent naar het buitenland of hier een kantoorbaan hebt bijvoorbeeld, maar er is zeker nog werk te verrichten qua acceptatie.’ In Nederland is homoseksualiteit in het leger pas sinds 1974 ‘toegestaan’. ‘Voor die tijd was het een uitsluitingsgrond’, zegt Hamstra. ‘Pas 40 jaar geleden is dat opgeheven..”

Foto: Militairen lopen mee in de parade tijdens Roze Zaterdag in Tiel 2008Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: