Homoactiviste zegt te zijn opgepakt in Sotsji

VladimirDe Italiaanse homoactiviste Vladimir Luxuria zegt korte tijd te zijn vastgehouden door de politie in Sotsji omdat ze een regenboogvlag. Op de vlag stond in het Russisch de tekst:  “Homo zijn is ok” De arrestatie wordt tegengesproken door de politie en de organisatie van de spelen.

Luxuria stond zaterdag bij de hoofdingang van het complex waar Rusland moest hockeyen tegen de Verenigde Staten. Ze had een rok aan in de regenboogkleuren en had een regenboogvlag en een regenboogparaplu bij zich. Toeschouwers op weg naar de wedstrijd namen foto’s van haar, onder toeziend oog van een aantal Olympische vrijwilligers.

Luxuria schrijft op haar website dat ze vanuit haar cel gebeld heeft met Flavio Roman, de voorzitter van de Italiaanse homorechtenorganisatie Arcigay. Hij heeft het nieuws van de arrestatie naar buiten gebracht. Luxuria zegt ook contact te hebben gehad met Imma Battaglia, voorzitter van het “Homoproject”. Volgens Battaglia waren de agenten die Luxuria arresteerden “agressief”.

Vladimir Luxuria is transgender en zat voor de communistische partij in het Italiaanse parlement van 2006 tot 2008.  Haar echte naam is Wladimiro Guadagno. Zij was betrokken bij de organisatie van de eerste gay pride in Italië in 1994 en is actief in de homobeweging en in de liefdadigheid.  Luxuria –Italiaans voor wellust- studeerde letteren en acteerde in diverse films.

In Rusland worden vaker mensen opgepakt en vastgehouden. Om papierwerk te voorkomen houden agenten de arrestanten enkele uren vast om ze daarna weer vrij te laten. Daardoor is er geen bewijs van de aanhouding.

(Bron: The Wall Street Journal/website Luxuria/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: