Amerikaanse druk op Oeganda vanwege homowet

De Verenigde Staten oefenen druk uit om een omstreden Oegandese antihomowet van tafel te krijgen. Als het Afrikaanse land de geplande maatregel niet intrekt, dan “compliceert” dat de relatie met de VS, waarschuwde de Amerikaanse president Barack Obama zondag. Dat berichtte The New York Times.

Als de wet wordt ingevoerd, kunnen mensen die zich in oeganda herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten een levenslange gevangenisstraf krijgen. Dat is volgens Obama “meer dan alleen een belediging en een gevaar voor de Oegandese homogemeenschap. Het is een stap achteruit voor alle Ugandezen”.

Besmeuren
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice meldde op Twitter uitgebreid te hebben gesproken met de president van Oeganda, Yoweri Museveni. “Ik heb hem opgeroepen de anti-LGBT wet niet te tekenen”, schreef Rice, die waarschuwde dat het plan “de reputatie van Oeganda zal besmeuren”.

(ANP)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: