Top 4 Anti-Sotsji-liedjes

Sotsji 2014De Olympische  Spelen leiden tot protesten. Hoe kun je nou spelen houden in een land waar de mensenrechten worden geschonden. De verontwaardiging werkt ook inspirerend. Diverse artiesten hebben hun ongenoegen omgezet in een lied. De Roze Golf presenteert de Top 4 van de beste Anti-Sotsji-liedjes. Het kan zijn dat we een lied over het hoofd hebben gezien. Ken je een Anti-Sotsji –lied dat niet in de Top 4 staat, laat het ons weten: rozegolf@rtvoost.nl.

Net niet in de Top 4, vooral ook omdat het lied nog niet af is:

KatsjoejaEens zal het Rode Plein knalroze zijn van Katjoesja. Haarlems trio, bestaande uit Hans Goes, hans Vos en Eric Coolen, was bezig met een smartlap. Na het zien van beelden van homo’s die worden belaagd in Rusland, werd besloten het lied te bewerken tot dit anti-homowet-lied. Last-minute werk, maar Hans Goes beloofde in de uitzending van de Roze Golf van zondag 9 februari 2014 vast te beginnen aan een protestlied tegen de Winterspelen over vier jaar.

 

Nummer 4:

live and let love kleinIndrukwekkend project van de Zweedse zanger/muzikant Sean Kelly: ‘Live and let love’, Hij riep inwoners van Stockholm op om naar het Olympisch Stadion te komen en het Russisch volkslied te zingen. Hij zorgde voor wat regenboogvlaggen en een klein meisje dat een jongen ontmoet en het resultaat is niet alleen mierzoet maar ook goed voor kippenvel.

Nummer 3:

Carlo BoszhardNooit geweten dat Carlo Boszhard zo goed Wim Sonneveld kon imiteren. Carlo herschreef Het Dorp en maakte een onvervalste roze versie. “Een homokroeg, twee jongens op een fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, dat ik als gay geboren ben.”  Zijn vertolking was 30 januari te zien in het VARA-programma ‘Leve Sotsji’ van Arthur Japin.

 

Nummer 2:

Dolly BellefleurDolly Bellefleur was er al vroeg bij met het protest tegen de anti-homowet van Poetin. Ze trad op tijdens de demonstratie tijdens het bezoek van Poetin aan Nederland, 8 april 2013. Dolly Bellefleur vertolkte op haar geheel eigen wijze met een geheel eigen tekst het  nummer Rasputin van Boney M.

 

 

Nummer 1:

Potpoerri

Cabaretières Anne van Veen en Yora Rienstra maakten het lied: ‘Kus die Rus’. Ze noemen zich Potpoerri . Toen Yora Sven Kramer hoorde zeggen dat hij niet in Sotsji is om een protest te laten horen, was bij haar het idee geboren voor het lied. Het lied is een hilarische oproep aan de spelers: Kus die Rus!Categorieën:En verder

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: