American footballspeler Sam uit de kast

Michael SamDe 24-jarige Michael Sam, een American-footballspeler uit Missouri. gaat mogelijk voor een doorbraak zorgen: hij kan de eerste openlijk homoseksuele sporter worden in de NFL, de hoogste American-footballcompetitie in de VS.

In een interview in The New York Times en op sportzender ESPN zei Sam dat hij vorig jaar zijn coming-out heeft gehad. “Ik ben homo en ik ben er trots op”, zei hij in augustus tegen zijn teamgenoten en trainers.

Sam speelde het afgelopen seizoen bij de Missouri Tigers, een team dat uitkomt in de Amerikaanse universiteitscompetitie. In mei vinden de drafts plaats; een selectiesysteem waarbij jonge talenten kunnen worden vastgelegd door professionele clubs. Als hij een contract krijgt, wordt hij de eerste openlijk homoseksuele speler in de NFL.

De organisatie van die competitie heeft positief gereageerd op de coming-out van Sam. “Michael is een American-footballspeler. Elke speler die kwaliteit heeft kan slagen in de NFL”, liet de sportbond weten.

In de Verenigde Staten komen maar weinig sporters uit voor hun homoseksuele geaardheid. In het verleden kwamen American-footballspelers wel uit de kast, maar pas na hun sportieve carrière.

Vorig jaar maakte de Amerikaanse voetballer Robbie Rogers bekend dat hij op mannen valt. Daarna zei hij dat hij stopte met voetballen, maar in mei tekende hij toch weer bij een nieuwe club.

(Bron: NOS/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: