Protest in Amsterdam tegen situatie Rusland

protest homomonument

Protest bij het homomonument.

Zo’n duizend mensen hebben vrijdagavond in Amsterdam geprotesteerd tegen de positie van homo’s en lesbo’s in Rusland. De demonstranten protesteerden ook tegen de zware delegatie die namens Nederland in Sotsji is om de Olympische Spelen bij te wonen.

Tijdens de openingsceremonie in Sotsji werden bij het homomonument kaarsen ontstoken en was er een lawaaiprotest.

De demonstratie was op initiatief van COC Nederland. Volgens voorzitter Tanja Ineke wordt het protest in Rusland door homo’s en lesbo’s als steun ervaren. “Het komt via Youtube en internet overal terecht, dat hebben we bij reacties op eerdere acties gemerkt”, zei Ineke.

Minister Bussemaker van Emancipatie was namens het kabinet bij het protest aanwezig. “Juist Nederland bespreekt de positie van homo’s”, zei ze. “De minister-president heeft drie kwartier met Poetin gesproken, waarvan een halfuur over de positie van homo’s. Ik denk dat er geen andere regeringsleider is die dit zo uitgebreid bespreekt.”

Schrijver Arthur Japin uitte in een toespraak kritiek op de zware delegatie die naar Sotsji afreisde, bestaande uit premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het is hun niet gelukt zich te verplaatsen in de bedreigende minderheid in Rusland.”

(Bron: NOS/AT5 Foto: Pieter Nijhof – Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: