Belg opgepakt voor homoseks in Uganda

Regenbogvlag. met twee mannenjpgIn Oeganda is een Belg opgepakt in zijn huis in Kampala op beschuldiging van “homoseksuele handelingen”. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd aan de redactie van de Belgische omroep VRT.

Volgens een Oegandese televisiezender klopten politieagenten zondagavond bij hem thuis aan nadat omwonenden hen hadden getipt. Ze troffen er de Belg in het gezelschap van een Keniaanse vriend. Ugandese media melden dat ook de vriend van de Belg vast zit op het politiebureau.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de Belg is gearresteerd.. “Zoals gebruikelijk bij dit soort incidenten, heeft de politie onze ambassade niet op de hoogte gebracht. We hebben daarom zelf contact opgenomen met de advocaat van de man en met de politie.”

“Waarschijnlijk zal hij op borg vrijkomen. Gezien de wetgeving in Oeganda is de kans groot dat hij verder zal worden vervolgd. Omdat de feiten waarvoor hij wordt aangeklaagd, in België helemaal niet strafbaar zijn, spreekt het voor zich dat we deze zaak van nabij zullen opvolgen.”

Uganda heeft strenge wetten tegen homoseksualiteit. Vorige maand nam het parlement een anti-homowet aan. Daarin staat dat mensen die herhaaldelijk homoseksuele contacten hebben een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.

President Museveni heeft de wet nog niet getekend. Amnesty International heeft de president opgeroepen zijn veto over de wet uit te spreken.

(bron: VRT/NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: