Gran Canaria: even de winter vergeten

RG Souveniers 02Weg met de grauwsluier van de Nederlandse wintermaanden, zoek de zon op. Bijvoorbeeld op Gran Canaria. Dik vier uur vliegen –als het niet te hard waait-  en je zit op een terras in korte broek en hemdsmouwen bij een temperatuur van pakweg 22 tot 24 graden. Heerlijk. Het vervelende is dat je weer terug moet, de Nederlandse kou in…

RG Playa del InglésPlaya del Inglés is de place to be. Tenminste als je van uitgaan houdt. Op loopafstand van waar je ook bent vind je bar’s, disco’s en restaurants. Maar pas op: het is één grote kermis en er is altijd wel iemand die wat van je wil als je door een van de uitgaanscentra van Playa del Inglés loopt. Van het aansmeren van vers gebrande nootjes tot horloges, rozen en zonnebrillen. Daar tussendoor word je belaagd om ergens aan een tafeltje te gaan zitten.

RG ingang saunaShopping Centre Yumbo kenmerkt zich door de vele homo(vriendelijke)  bars  en restaurants. In dit centrum vind je ook sauna Heroes. De sauna gaat om vier uur ’s middags open, om dat tot pakweg twee uur ’s nachts te blijven. Bij slecht weer gaat de sauna eerder open, maar dan loop je zo maar het risico in de rij te moeten staan voordat je naar binnen kunt. Goed om te weten: de meeste mannen gaan tot een uur of vier naar het strand, daarna naar de sauna tot een uur of tien, wat eten en dan de clubs in. Na een uur of tien is het dan ook redelijk rustig in de sauna.

RG Vertier in de duinenHet strand van Playa del Inglés kent twee bijzondere attracties: een soort man only  gedeelte, waar vooral bloot gerecreëerd wordt en een groot cruising gedeelte in de duinen. Het zeg maar naaktstrand is makkelijk te vinden: je loopt onder de poort bij hotel Riu Palace de duinen in en hou de vuurtoren rechts van je. Op het strand staat een paviljoen met de regenboogvlag in top. Van dat paviljoen tot aan de vuurtoren kun je je lol op. Het cruising-gedeelte is vanaf het strand landinwaarts. In de duinen. Of vanaf het Riu Palace Hotel de duinen in en dan rechts aanhouden, richting de vuurtoren en de twee palmbomen. Daar in de duinen, tussen de struiken gebeurt het volop. Er is ruimte om te zonnen en om rond te lopen. Vooral in kleine zijpaadjes, onder de struiken en bomen is volop gelegenheid om je te vermaken. Een aantal mannen loopt in korte broek, maar de meesten naakt.

RG De zon daalt, op weg naar Riu Palace HotelTegen half vier in de middag wordt het druk. De mannen die op het strand hebben gelegen, lopen via de duinen terug naar hotel Riu Palace en doen het cruising-gedeelte aan, misschien wel op zoek naar jou… Zo tegen vijf uur is het rustig: de zon gaat langzaam onder en het wordt koeler. Althans in ‘onze’ wintermaanden. Hartje zomer is het zand soms te warm om met blote voeten in te lopen. Wie wil cruisen doet er goed aan er rekening mee te houden dat er mannen rondlopen met verkeerde motieven. Laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter.

Botanische tuin Arucas

Botanische tuin Arucas

Het echte Gran Canaria vind je niet in Playa del Inglés. Die plaats is met appartementen, hotels en winkelcentra  speciaal gebouwd voor het massatoerisme. Nee, wie kennis wil maken met het echte Gran Canaria moet de bergen in. Daar zijn de oude stadjes te vinden, zoals Arucas, Gáldar en Teror. Daar vind je ook de typische balkonnetjes aan de huizen. Om er te komen is een auto onontbeerlijk. Die zijn volop te huur op het eiland. Niet alleen op het vliegveld, maar ook zo ongeveer op elke hoek van de straat in Playa del Inglés. Je kunt gaan voor de nieuwste modellen van gerenommeerde verhuurbedrijven, maar er zijn ook verhuurbedrijven die auto’s verhuren met wat meer ervaring. Rechtsboven op de vooruit kun je zien of de APK nog geldig is. De wegen in de bergen zijn goed te berijden, maar sommige gedeelten zijn smal, onoverzichtelijk, stijl en voorzien van lekkere haarspeldbochten. Een aanrader voor de liefhebber.

oostkust met industrie en plantages

oostkust met industrie en plantages

Het grote voordeel van de binnenlanden van Gran Canaria: je bent weg van de Noordoost kust die door de snelweg, de industrie en de bananenplantages niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. De benzine is er zo’n zeventig eurocent per liter goedkoper dan in Nederland en ook het parkeren is, als het niet gratis is, niet duur.

westkust

westkust

Gran Canaria is een super-eiland voor uitgaanstypes, voor liefhebbers van oude stadjes, voor mensen die rust zoeken, tja, voor wie eigenlijk niet?

(foto’s: Wim Eeftink)Categorieën:En verder, Reisverhalen

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: