‘Praat over zelfmoord’

StayinAliveDe helft van de LHBT-jongeren denkt wel eens aan zelfmoord en zelfmoordpogingen komen bijna 5 keer vaker voor onder deze jongeren in vergelijking met leeftijdsgenoten.

Er is een boekje verschenen, gericht op het voorkomen van zelfmoord onder jongeren. Stayin’Alive is de titel en het is uitgegeven door kenniscentrum Movisie in samenwerking met het COC.

Hanneke Felten, een van de auteurs van het boekje: “De meeste LHBT-jongeren hebben ervaring met negatieve reacties als discriminatie, pesten en geweld. Vooral bij pubers komt afwijzing hard aan. Gelukkig leren veel jongeren hier uiteindelijk goed mee om te gaan, onder andere door de steun van gelijkgestemden. Maar soms lukt dat niet en dan is het belangrijk dat zo’n jongere een luisterend oor vindt en doorverwezen wordt naar de juist hulp.”

‘Als ik ga praten met een jongere over zelfmoord, breng ik die jongere dan misschien niet op ideeën?’ Deze vraag werd vaak gesteld tijdens de trainingen die 113online, een internetsite voor hulp aan mensen met suïcidale gedachten en Movisie samen gaven aan LHBT-organisaties en vrijwilligersorganisaties als de Kindertelefoon. Nee is het antwoord deze vraag: praten over zelfmoord lokt geen zelfmoord uit. Marije, psycholoog bij 113online: “Als je betrokken, en zonder oordeel kunt luisteren naar iemand met zelfmoordgedachten, kan dat voor die persoon een wereld van verschil maken”. Je moet het gesprek wel op de juiste manier voeren. “Doen alsof zelfmoord een goede keuze is en praten over concrete methoden is gevaarlijk, dat is zeker geen goed idee”.

Het boekje biedt informatie over zelfmoord onder LHBT-jongeren en over de signalen die aangeven dat er mogelijk iets aan de hand is. Ook staan er praktische tips in over hoe een gesprek over zelfmoord aan te gaan, zowel face-to-face als online via social media. Daarnaast biedt Stayin’ Alive contactgegevens van instanties waar LHBT-jongeren naar doorverwezen kunnen worden. Het boekje is gratis te downloaden.

Een gesprek met Hanneke Felten is zondag 22 december te horen in de Roze Golf.Categorieën:En verder

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: