‘Koning Willem Alexander moet niet naar Sotsji’

Koning Willem Alexander“De koning moet zeker niet bij de opening van de Spelen in Sotsji zijn”. Dat zei Boris Dittrich, directeur Pleitbezorging Seksuele Minderheden van Human Rights Watch, maandag in het Radio 1 Journaal. Ook de premier zou niet moeten gaan. “De Spelen zijn een prestigeproject voor president Poetin en het zou goed zijn daar de glans van weg te nemen door geen hoogwaardigheidsbekleders te sturen”.

Dittrich denkt dat door het wegblijven de Russen aan het denken worden gezet. “Dat de Russische bevolking, als ze naar die openingsceremonie kijken, denkt: waarom zijn al die mensen er niet? En hopelijk komt dan het verhaal over de schending van mensenrechten naar buiten. Dat zal een klap zijn in het gezicht van Poetin. Hij zal dan moeten uitleggen waarom niemand er is.”

De lijst met regeringsleiders en andere prominenten die niet naar de Olympische Winterspelen gaan, wordt steeds langer. De Duitse president Gauck gaat niet, evenals Eurocommissaris Reding. De Franse president Hollande heeft ook aangekondigd niet te zullen gaan. De thuisblijvers boycotten de Spelen vanwege de situatie rond de mensenrechten in Rusland. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de omstreden wet die ‘homo-propaganda’ verbiedt. Voor zover bekend zijn er nog geen Nederlanders die  thuis blijven. “Dat wordt wel tijd”, vindt Dittrich.

Directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF vindt dat de koning wel moet gaan, al is het maar voor de sporters. “Ik kan de koning noch de premier adviseren, want ik ga er niet over. Maar ik zou het wel jammer vinden als ze niet zouden komen. Want het is goed voor de ploeg, voor het moreel als de koning naar de Winterspelen komt. Dat geldt ook voor de premier.”

Dielessen zei in het Radio 1 Journaal dat hij er vooral voor de sporters is. “Wij zijn er om medailles te halen. Wij zorgen dat onze sporters veilig kunnen sporten en zich kunnen uiten zoals ze willen, ongeacht hun seksuele geaardheid. De veiligheid van onze atleten staat voorop en daarvoor hebben we garanties gekregen. De atleten kunnen zich ook uiten zoals ze willen. Dat is allemaal geregeld en dat is voor ons genoeg.”

Ook Dittrich vindt dat de sporters niet lastig gevallen moeten worden met politiek. “Sporters moeten natuurlijk gewoon gaan. Dat zijn geen activisten. Die moeten gewoon sporten”, zo zegt hij. Dittrich vindt het prima als er een minister naar Nederland gaat. “Minister Schippers (Sport) zou kunnen gaan, maar dan wel om zich uit te spreken tegen de mensenrechtenschendingen. Dat is ook precies wat homo-organisaties in Rusland vragen.”

Foto: De Prins van Oranje, februari 2008 © RVD/Royal Images, foto: Frank van Beek

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: