Homowet niet in strijd met Russische grondwet

Het Russische verbod op ‘homoseksuele propaganda’ is niet in strijd met de grondwet. Dat heeft het Grondwettelijk Hof in Sint-Petersburg woensdag besloten, meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Homorechtenactivist Nikolai Alexejev had de zaak aangespannen nadat hij een boete had gekregen. Zijn vergrijp bestond eruit dat hij een bord omhooghield met een citaat van een actrice uit de Sovjettijd: “Homoseksualiteit is niet pervers, in tegenstelling tot hockey en ijsballet”. Dat was volgens de politie in strijd met de wet die ‘homopropaganda’ aan minderjarige verbiedt.

Boycot
Westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties hebben de regels fel bekritiseerd. Sommige activisten riepen zelfs op tot een boycot van de Olympische Winterspelen, die in februari in het Russische Sotsji worden gehouden. Om de onrust te temperen maakte president Vladimir Poetin duidelijk dat ook homoseksuelen van harte welkom zijn in Sotsji. De omstreden wet is volgens het Kremlin bedoeld ,,om kinderen te beschermen’’ en niet om volwassenen in hun vrijheid te beperken. Rusland hoort overigens niet bij de 76 landen in de wereld waar homoseksualiteit als zodanig strafbaar is.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

<span>%d</span> bloggers liken dit: