Kroatië stemt tegen homohuwelijk

In een referendum hebben de inwoners van Kroatië gestemd tegen het homohuwelijk. Ze willen dat er een tekst in de grondwet komt waardoor alleen het christelijk huwelijk in het land geldt, dus als verbintenis tussen man en vrouw.
Volgens de voorlopige uitslag heeft bijna 66 procent voor gestemd, zo deelde de nationale kiesraad mee. De opkomst was met 37 procent zeer laag.

De Rooms-Katholieke Kerk en de door haar gesteunde organisatie In naam van het gezin hadden in 2 weken 740.000 handtekeningen ingezameld om het referendum af te dwingen. De conservatieve oppositie in het parlement steunde het initiatief. De linkse regering probeerde de volksraadpleging tegen te houden door naar het Constitutioneel Gerechtshof te stappen, maar kreeg daar nul op het rekest.

Premier Zoran Milanovic sprak van een “treurig en zinloos” referendum. President Ivo Josipovic zei dat de organisatoren van de volksraadpleging Kroatië “tientallen jaren” zouden willen terugwerpen. Kroatië is sinds 1 juli lid van de Europese Unie. Het land is niet het enige dat het christelijk huwelijk in de grondwet vastlegt. Op dit moment kennen Polen, Wit-Rusland, Moldavië, Bulgarije, Montenegro en Servië een soortgelijke bepaling.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: