Referendum Kroatië over homohuwelijk

De Kroaten spreken zich vandaag uit over de vraag of het christelijk huwelijksmodel in de grondwet wordt opgenomen. Als de meerderheid in het referendum voorstemt, wordt de invoering van het homohuwelijk praktisch onmogelijk.

De Rooms-Katholieke Kerk en de door haar gesteunde organisatie In naam van het gezin hebben in 2 weken 740.000 handtekeningen ingezameld om het referendum af te dwingen. De regering probeerde de volksraadpleging tegen te houden met een gang naar het Constitutioneel Hof, maar ze kreeg daar nul op het rekest.

De kerk en de conservatieve oppositie hebben de kiezers opgeroepen voor te stemmen. De sociaaldemocratische regering vindt dat het christelijk huwelijksmodel geen plaats in de grondwet moet krijgen. Kroatië telt bijna 4,5 miljoen inwoners en ongeveer 87 procent is rooms-katholiek.

(ANP)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: