‘Mensenrechten Spelen aankaarten via EU’

Edith SchippersMinister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport denkt dat vooral voor de Europese Unie een rol is weggelegd om ervoor te zorgen dat de toewijzing van sportevenementen op transparante wijze plaatsvindt.

 

 

Dat zei ze tijdens het begrotingsdebat sport in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Pia Dijkstra had de minister gevraagd via sportkoepel NOCNSF druk uit te oefenen bij organisaties als het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om grote sportevenementen niet meer toe te wijzen aan landen waar de mensenrechten worden geschonden.

“Mensenrechten moeten hoger op de agenda komen bij het IOC”, vond Dijkstra, die steun kreeg van SP en PvdA. Directe aanleiding was de commotie rond de antihomowet in Rusland, waar begin volgend jaar de Winterspelen worden gehouden.

Schippers trok het breder dan de mensenrechten en liet weten dat er eind november namens 20 lidstaten een brief uitgaat naar eurocommissaris Androulla Vassiliou over dit onderwerp. “Er heeft een expertgroep vanuit de EU geconstateerd dat er winst moet worden geboekt als het gaat om transparantie bij de toewijzing van grote sportevenementen en dat daarbij de mensenrechten in een land moeten worden meegewogen”, meldde Schippers. Op verzoek van Dijkstra gaat Schippers er wel bij het IOC voor pleiten een eigen mensenrechtencommissie in te stellen.

 

 

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: