Lesbische ‘duomoeder’ mag kind erkennen

Lesbische stellen kunnen binnenkort eenvoudiger allebei officieel moeder worden van een kind. De partner van de biologische moeder, de ‘duomoeder’, hoeft daarvoor niet meer naar de rechter.

Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer steunt een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) daarover.

Juridisch
De duo- of ‘meemoeder’ kan automatisch juridisch ouder worden door te trouwen met de eerste moeder, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan ze het kind erkennen. De erkenning is een eenvoudige handeling, die al vóór de geboorte, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand kan worden geregeld. Het ouderschap ontstaat dan ook bij geboorte.

Overwinning
De homo-belangenorganisatie COC spreekt van een overwinning voor lesbische gezinnen. ,,Eindelijk is het afgelopen met de wettelijke discriminatie van lesbische gezinnen.” Het COC heeft zich 12 jaar ingezet voor de komst van de wet.

Erkennen
De nieuwe wet regelt dat lesbische ouderparen – net als heteroparen – hun kind eenvoudig op het gemeentehuis kunnen erkennen. Nu moeten lesbische paren dat nog regelen via een volgens het COC ,,langdurige, kostbare een emotioneel belastende adoptieprocedure. In het ergste geval kan dat er toe leiden dat een kind wees wordt als één van de moeders in die periode overlijdt.”

De Tweede Kamer stemde ruim een jaar geleden al in met het wetsvoorstel, dat in januari ingaat. Op dit moment zijn er ongeveer 180 kinderen in lesbische gezinnen die nu een tweede ‘officiële’ moeder kunnen krijgen.

(ANP)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: