Koning geeft Droomboek niet aan Poetin

poetinKoning Willem-Alexander zal het ‘Droomboek voor Rusland’ van een aantal homo-organisaties vrijdag niet aan president Poetin overhandigen. Het valt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet binnen het takenpakket van de koning.

De Gaykrant en de homobelangenorganisatie COC hebben het boek aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken overhandigd. Die zal kijken of het later dit jaar nog een rol zal spelen op een bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Moskou. Of bij die bijeenkomst de Russische regering vertegenwoordigd zal zijn, kon het COC niet zeggen.

Anti-homowet

De reden dat de Gaykrant en het COC het boek hebben gemaakt is de strenge homo-wetgeving in Rusland. Sinds juni is het verboden om informatie over homoseksuelen te verspreiden en homoseksualiteit te promoten.

In het boek staan dromen van Nederlanders over een Rusland waar alle mensenrechten gerespecteerd worden. Onder meer Frits Huffnagel, Sophie in ’t Veld, Gordon en Dolly Bellefleur leverden een bijdrage voor het boek.

Optimisme

Het COC is niet teleurgesteld: “Waar het om gaat is dat Nederland de slechte situatie van lesbo’s, homo’s, bi-, en transseksuelen in Rusland krachtig aan de orde stelt tijdens de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. We weten dat minister Timmermans dat zal doen en hebben goede hoop dat ook de koning dat zal doen.”

Vrijdag zal de Russische president Poetin koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Moskou ontvangen. Het bezoek aan Rusland is de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar.

(Bron- NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: