Een X in Duitsland in plaats van een M of een V

X

In Duitsland kunnen baby’s met ingang van vrijdag 1 november als geslachtsloos geregistreerd worden. Duitsland is daarmee het eerste land in Europa dat toestaat baby’s die zonder duidelijke geslachtskenmerken worden geboren, geregistreerd worden zonder de vermelding man of vrouw. Op officiële documenten wordt dan niet M of V in gevuld maar een X.

In Australië en Nieuw-Zeeland bestaat deze mogelijkheid al langer. Met de maatregel wordt de druk op ouders verminderd om snel te beslissen over eventuele operaties bij pasgeborenen. In Nederland wordt ongeveer 1 op de 4500 baby’s geboren zonder duidelijke geslachtskenmerken. Als ouders of artsen dan het ‘verkeerde’ geslacht kiezen, kan het kind daar later veel last van krijgen. De mogelijkheid om een X te registreren is in dergelijke gevallen een oplossing.

Het kabinet Rutte II heeft eerder toegezegd om te onderzoeken of een dergelijke registratie ook in Nederland kan worden ingevoerd, maar het kabinet heeft nog geen stappen in die richting ondernomen.

COC Nederland noemt de registratiemogelijkheid in Duitsland een ‘stap in de goede richting’. Als het een het COC ligt, komt er ook een zo’n registratie voor volwassenen die zich man noch vrouw voelen.

(bron: COC/Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: