Poetin: homo’s welkom op Spelen. COC: woorden betekenisloos.

Volgens de Russische president Poetin is iedereen welkom bij de Olympische Winterspelen in Sotsji, “ongeacht nationaliteit, ras of seksuele oriëntatie”. Dat heeft Poetin gezegd tegen het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach. De president reageert daarmee op kritiek die Rusland krijgt vanwege zijn anti-homowet, die ‘propaganda’ van homoseksualiteit gericht op kinderen verbiedt.

“We doen al het mogelijke, zowel de organisatie als onze atleten en fans, om deelnemers en gasten zich op hun gemak te laten voelen in Sotsji”, zei Poetin. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) riep Bach maandag op nadrukkelijk stelling te nemen tegen de mensenrechtenschendingen in Rusland die direct te maken zouden hebben met de voorbereidingen op Sotsji. “Het IOC zou Rusland moeten oproepen de wet in te trekken die lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders discrimineert”, stelt HRW.

Volgens homovereniging COC zijn de woorden van Poetin “betekenisloos”. “Hij heeft in hetzelfde interview gezegd dat de wet die in Rusland van kracht is ook helemaal niet discriminerend is. Natuurlijk zijn homo’s welkom in Rusland, zolang je maar niet laat zien dat je homo bent”, zei COC-voorzitter Tanja Ineke op Radio 1.

(ANP / NOS / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: