Weigerambtenaar is baan kwijt

Wim PijlDe gemeente Den Haag hoeft de ontslagen weigerambtenaar Wim Pijl niet weer aan te nemen. De rechtbank in Den Haag vindt dat de gemeente een besluit heeft genomen dat “door de beugel” kan. In de uitspraak van woensdag staat dat de gemeente in dit geval zelf de grondrechten – vrijheid van godsdienst en het recht om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht – tegen elkaar mocht afwegen.

Pijl zat vele jaren voor de ChristenUnie-SGP in de Haagse gemeenteraad en werd daarna trouwambtenaar. De gemeente ontsloeg hem in 2011 omdat hij weigerde homohuwelijken te sluiten. Pijl vocht het ontslag aan bij de rechter.

De rechtbank gelooft niet dat Pijl niet wist dat Den Haag geen trouwambtenaren met gewetensbezwaren zou aannemen. “Hij nam zelf als toenmalig raadslid in 2007 actief deel aan het debat over weigerambtenaren”, aldus de rechter. Dat Pijl ook voor 2007 al huwelijken sloot, maakt voor de rechter niet uit.

Pijl is lid van de christelijke Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU). De vakbond gaat namens hem in beroep. “Ik hoop dat er in de toekomst ruimte blijft voor gewetensbezwaar op grond van Bijbelse waarden en normen”, zei vakbondsbestuurder Peter Schalk. Hij vraagt zich af waarom de rechtbank het gelijkheidsbeginsel belangrijker vindt dan godsdienstvrijheid.Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: