Homojongeren mogen kerkzaal niet huren

Het zaaltje van de Evangelie Gemeente Utrecht. Bron foto: website Evangelie Gemeente Utrecht.

Het zaaltje van de Evangelie Gemeente Utrecht.
Bron foto: website Evangelie Gemeente Utrecht.

Homoseksuele jongeren mogen geen zaal huren van de Evangelie Gemeente Utrecht. De achterban van het orthodox-protestantse kerkgenootschap zou zich daar niet mee kunnen verenigen. De Utrechtse fractie van GroenLinks heeft vrijdag vragen over deze kwestie gesteld aan het college van B en W.

GroenLinks noemt het “onacceptabel om mensen de toegang te weigeren wegens hun geaardheid. Het is vandaag nota bene Coming Out-dag, we zijn juist zo trots dat de regenboogvlag voor het stadhuis in Utrecht wappert”.

Huren
De Evangelie Gemeente verhuurt voor weinig geld zalen in het kerkgebouw in het centrum van Utrecht. Daar maken veel organisaties zoals de universiteit en GroenLinks zelf gebruik van. Maar toen de jongerenorganisatie van het COC Jong&Out wilde huren, werd dat geweigerd.

Achterban
In een e-mail aan de jongerenorganisatie schreef een bestuurslid van de kerk: “We hebben een verantwoordelijkheid naar onze achterban, zeker als het gaat om dit soort ethische vraagstukken. Ik denk dan ook dat het verhuren van ons gebouw aan organisaties als Jong&Out niet wijs is en wijs het verzoek daarom af”.

Discriminatie
GroenLinks wil weten of B en W ook vinden dat “weigeren op grond van seksuele voorkeur discriminatie is”. De politieke partij zal geen zaal meer huren bij de Evangelie Gemeente.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft vrijdag voor het eerst van de kwestie gehoord en zal zich op de hoogte stellen, aldus een woordvoerder. Het kerkbestuur wil geen commentaar geven.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: