Patricks leven veranderde door zijn pleegzoon

Patrick in zijn 'Ancora-kostuum'.

Patrick in zijn ‘Ancora-kostuum’.

Interview

“Ik voel me geen ambassadeur voor alle homo’s in Nederland, maar als ik met dit interview iemand kan helpen dan is dat heel mooi natuurlijk”. Zanger Patrick Jongschaap, van de groep Ancora, spreekt tegen de Roze Golf openlijk over zijn homoseksualteit, en over het ouderschap. Zijn pleegzoon veranderde hem.

“Ik was een jaar of achttien toen ik uit de kast kwam”, zegt Patrick. “Ik woonde toen in Zwolle en mijn ouders in Hoogeveen. In Zwolle had ik een vriendje en was ik homo, thuis in Hoogeveen was ik hetero”.


Gatverdamme
Vertellen dat hij homo was wilde hij wel, maar het lukte niet. “Ik vertel het nu, dacht ik, en dan kwam er weer wat tussen. Toen ik er klaar voor was begon net het nieuws op tv met een reportage over de Gay Pride. ‘Gatverdamme’ zei mijn moeder. Ze bedoelde dat niet over mij. Later, toen ik vertelde dat ik homo was, zei ze dat ze het al lang wist, en mijn vader ook. Verder hebben ze er helemaal geen problemen mee gehad”.

Patricks dubbelleven duurde ongeveer een half jaar. “Ik had mijn vriendje meegenomen naar huis als ‘een vriend van me’, maar dat hadden mijn ouders wel door”.

Zanger Patrick.

Patrick in de studio van RTV Oost.

Zoon
Patrick is ondertussen twaalf-en-een-half jaar getrouwd met zijn man Menno. Samen hebben ze de veertienjarige Quinten als pleegzoon. “Ik denk dat het het beste voor een kind is om een vader en moeder te hebben, want dan heb je beide invloeden van een man en een vrouw. Maar als dat niet gaat dan is dit een goeie oplossing”. Quinten heeft een moeder die niet voor hem kan zorgen. Patrick en zijn man hebben de voogdij over de jongen. “De moeder is niet in staat om hem op te voeden. Ze zien elkaar af en toe. Ze is heel lief voor hem en ons voor ons, maar een kind opvoeden past niet in haar levensstijl”.

Genieten
De zorg voor een kind heeft Patrick veranderd. “Er is regelmaat in ons leven gekomen. En wat ik heel erg merk is dat ik nu weet waar ik het allemaal voor doe. Je kunt keihard werken en promotie maken, en dan heb je straks een bankrekening vol en kun je een gouden doodskist kopen. Wij kunnen het nu voor iemand achterlaten. Dát heb ik ervan geleerd. Ik ben echt gaan genieten”.

(Roze Golf)Categorieën:Coming out, En verder, Interview

Tags: , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: