COC teleurgesteld na sportgesprek over homowet

COC Nexerland is ontevreden over het gesprek met sportkoepel NOC*NSF over de situatie van homo’s bij de komende winterspelen in Sotsji. De belangenvereniging voor lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders wil daarom snel een gesprek met Camiel Eurlings.

Dossier RuslandHet Nederlandse IOC-lid zou volgens het COC garanties voor de veiligheid van sporters en bezoekers moeten krijgen van de Russen. In het buitenland is veel kritiek op de anti-homowet die het Russen verbiedt zich tegenover minderjarigen positief over homoseksualiteit te uiten. Die wet is volgens het COC strijdig met het discriminatieverbod uit het Olympisch Handvest.

Ruimte
Het COC vindt dat het nu onduidelijk is hoeveel ruimte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sporters biedt om tijdens de winterspelen openlijk voor hun identiteit uit te komen. De belangenorganisatie zegt dat NOC*NSF het mogelijk acht dat het IOC atleten berispt die na een overwinning de regenboogvlag tonen. Daarom zoekt het COC de hulp van Eurlings.

Verzekerd NOC*NSF zegt zeer ongerust te zijn over de behandeling van homoseksuelen in het
algemeen in Rusland. De sportkoepel geeft aan van de Russische overheid de verzekering te hebben gekregen dat er geen
discriminatie plaats zal vinden of sancties worden opgelegd op grond van seksuele geaardheid. Het IOC blijft doorlopend met de Russische overheid over die garanties spreken, zo stelt NOC*NSF.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: