Marjan Berk: lesbiennes aanvankelijk boos over ‘Vrouwenvleugel’

Het “lesbische front” had aanvankelijk flinke kritiek op de lesbische rol in de tv-serie Vrouwenvleugel. Later vonden lesbiennes het juist een mooi verhaal. Dat zei schrijfster Marjan Berk tijdens een literaire lunch op filmfestival Film by the Sea in Vlissingen.

Marjan Berk (links) en gespreksleider Helge Prinsen tijdens de literaire lunch in Vlissingen. Foto: Remco van Schellen

Marjan Berk (links) en gespreksleider Helge Prinsen tijdens de literaire lunch in Vlissingen.
Foto: Remco van Schellen

“Ik heb alle afleveringen van Vrouwenvleugel alleen geschreven. Ik was toen net gescheiden van mijn ex-man en ik kon helemaal voluit in het script”.

Fragment uit Vrouwenvleugel, met rechts: Teun.

Fragment uit Vrouwenvleugel, met rechts: Teun.

Populair
Vrouwenvleugel werd van 1993 tot 1995 uitgezonden door RTL 4. De serie bestond uit 66 afleveringen en was erg populair. Het verhaal speelde zich af in de vrouwenafdeling van een gevangenis. De lesbische Teun zat vast voor de moord op de vriend van haar geliefde Anna.

Genegenheid
Berk zei in Vlissingen: “Van Teun wilde ik een echte dyke maken. Lesbiennes vonden dat eerst té en ze vielen over me heen. Maar ik maakte er juist een verhaal van over liefde en genegenheid. Toen dat duidelijk was vonden ze het juist mooi”.

imageChecken
Vrouwenvleugel was een geweldige tijd en Berk had volgens eigen zeggen een fantastische ploeg. Ze checkten alles want volgens Berk wilden ze geen fouten maken over het gevangeniswezen. “Ik ben ook naar gevangenissen geweest. Dan zei een gevangenisbewaarder tegen de vrouwen die er zaten: ‘hier is die vrouw weer die over jullie schrijft’.”

Hetero
Of Marjan Berk zelf wel eens iets met vrouwen heeft gehad wil gespreksleider Helge Prinsen weten. “Jammer genoeg niet”, lacht Berk, “zelf ben ik een ouwe hetero. Als schrijver kijk je vooral en je hoort veel”.

Niet alle vrouwen die Berk in de gevangenis ontmoetten wilden meewerken. Zo was er een vrouw die haar onwaarheden vertelde. Het karakter dat ze op die vrouw baseerde schreef ze de serie uit. “Die macht heb je als schrijfster”.

(Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: