Russische homo’s steeds banger, zegt Bussemaker

Homo’s en lesbiennes in Rusland worden steeds banger door de homofobe sfeer in het land, die wordt aangewakkerd door antihomowetgeving. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) merkte dat in een gesprek dat ze in Moskou had met homoactivisten. Ze is in Moskou voor het cultuurfestival Dutch Days dat wordt gehouden in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

Minister Jet Bussemaker opent in Moskou de Mondriaantentoonstelling in de Tretjakov Gallerij. Foto: website Nederland-Ruslandjaar.

Minister Jet Bussemaker opent in Moskou de Mondriaantentoonstelling in de Tretjakov Gallerij. Links van haar staat haar Russische ambtgenoot Vladimir Medinski.
Foto: website Nederland-Ruslandjaar.

Bussemaker noemt het gesprek dat ze had met de homoactivisten zeer indringend. “Je ziet dat dit mensen echt raakt en grote gevolgen heeft. Ze merken nu al dat de antihomopropagandwet leidt tot angst en inperking van vrijheden”, zei Bussemaker telefonisch tegen het ANP.

Dossier RuslandAngst
“De activisten maken zich zorgen over de wetten die in de maak zijn die adoptie door homo’s en lesbiennes moeilijker maken, net als hun ouderschap”, aldus Bussemaker. De wet tegen homopropaganda is niet alleen een inperking van burgerlijke vrijheden, maar wakkert ook homofoob gedrag in de maatschappij aan. “Men geeft ook aan dat de tekst van de wet heel vaag en algemeen is, wat leidt tot nog meer speculatie en angst”.

Veilige plek
De minister hoorde dat docenten en schoolpsychologen niet meer weten wat nog mag en wat niet. “Als een jongen van 13 zich bij de schoolpsycholoog meldt met het vermoeden dat hij homo is, wat kan die psycholoog dan? Kan hij het kind nog een veilige plek bieden door te zeggen dat er niks mis is met homoseksuele gevoelens? Of is dat al propaganda? Daar zitten ze mee.”

De Russische minister Medinski bij de opening van de Mondriaantentoonstelling. Foto: website Nederland-Ruslandjaar.

De Russische minister Medinski bij de opening van de Mondriaantentoonstelling.
Foto: website Nederland-Ruslandjaar.

Bussemaker wil dit zaterdag met haar Russische ambtgenoot bespreken. Vrijdag uitte ze in een gesprek met cultuurminister Medinksy al haar zorgen over de verslechterende mensenrechtensituatie. De minister erkent dat het voor haar “ingewikkeld” is om concreet iets te verbeteren aan de situatie van Russische homoseksuelen.

Minister Bussemaker opende vrijdagmiddag een Mondriaantentoonstelling in de Tretjakovgalerij in Moskou. In een toespraak wees ze op “het belang van vrijheid voor de ontwikkeling van creativiteit en meningsuiting, maar ook op het belang van vrijheid om te zijn wie je bent”.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: