Column: Moet ik mijn ouders laten inwonen?

column joop van den hoekJoop van den Haak bespreekt elke twee weken weer een ander facet van het rijke roze leven, of een dagelijks dilemma. Dit keer: inwonende ouders.

Enige tijd geleden was er op de radio, ik meen bij de VPRO, een uitzending waarin werd gezegd dat bejaardenhuizen en of verzorgingshuizen deels moeten sluiten. Want ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, al dan niet met hulp, Als deze situatie op een zeker moment niet meer mogelijk is moeten de ouderen maar bij hun kinderen in gaan wonen.

Jij en je vriend, twee jongens, zijn nog jong, maar willen graag een starterswoning kopen. Die starterswoningen zijn niet vaak al te groot. Jij bent gek op je ouders en wil hen niet laten verkommeren en denkt: is zo’n starterswoning wel een optie? Moeten we niet naar iets veel groters uitkijken?

Je vriend heeft ook ouders, maar die mogen op een zeker moment ook niet verkommeren. Je besluit dat de ouders van je vriend, zodra dat nodig is, ook bij jullie intrekken.

Maar tante Suzie, die zo alleen woont, kip noch kraai heeft, en altijd zo positief stond tegenover jullie homorelatie… tja, hoe moet het daar nu mee? Over tante Suzie hebben jij en je vriend een stevige, maar toch ook liefdevolle discussie gevoerd. Het resultaat is dat tante als dat op een zeker moment nodig is ook bij jullie mag komen wonen.

Maar als er in een huis zoveel mensen tezamen wonen, moet er dan ook niet een grote gezelligheidsruimte zijn, waar jij, je vriend samen met de oudjes kunnen scrabbelen en andere spelletjes kunnen doen of op TV gezellig met elkaar naar een soap kunnen kijken. Je kunt zoveel samen doen.

Nou ja, beste jij en je vriend, die zogenaamde starterswoning kun je wel mooi vergeten. Jullie hebben gewoon een groot, ruim pand nodig. Jullie ouders, tante en wie er mogelijk nog bijkomen, kunnen misschien wel bijdragen in de kosten. De oudjes krijgen in ieder geval AOW en wellicht een pensioen (tje) . Misschien is er bij de ouderen ook enig vermogen aanwezig, waarmee zij jullie financieel kunnen helpen.

Beste sociaal voelende jongens, schrijf eens naar een minister, leg een blok aan zijn voeten, zeg hem wat jullie problemen zijn of worden, vraag hem steun en advies in jullie werkelijk nobele plannen.

Tja, beste jij en je vriend, ik kijk mee met jullie problemen van deze crisistijd. Jullie krijgen het niet makkelijk. Sterkte wat dat betreft. Is het misschien een optie dat t.z.t. jij en je vriend parttime gaan werken, zodat jullie wat tijd over hebben voor het verzorgen van ouders en anderen. Wellicht kan ook gedacht worden aan een flinke jonge hulp in huis.

Wat mezelf betreft: Ik ben oud ( 75 jaar ) en heb geen ouders meer, wel een handjevol familie, die zijn ook al oud. Waar moet ik heen als ik niet meer zelfstandig kan zijn. Misschien word ik onder gebracht bij het Leger des Heils of misschien vangt de Roze Golf mij op, je weet maar nooit.

Ik ben ook benieuwd of Henk Krol, de vroegere redacteur van de Gaykrant, en nu van de oudere partij, op bovengenoemde kwestie zal inspringen, voor zover hij dat al niet gedaan heeft.

Hoe het ook zij, sterkte met jullie eventuele menslievende plannen. Laat ’s wat horen over hoe het bij jullie in de toekomst gaat verlopen

Joop van den HaakCategorieën:Column, En verder, Joop van den Haak

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: