Obama praat met activisten; teleurstelling na afloop

De Amerikaanse president Barack Obama heeft na de G20-top in Sint Petersburg gesproken met Russische activisten voor de rechten van homoseksuelen en de bescherming van de mensenrechten in hun land. Tegenover Amerikaanse journalisten noemde hij hun werk uiterst belangrijk voor een open samenleving. De activisten zijn teleurgesteld.

Obama spreekt met homoactivisten op de G20-top in Sint Petersburg. Foto: beeld uit een reportage van Euronews.

Obama spreekt met homoactivisten op de G20-top in Sint Petersburg.
Foto: beeld uit een reportage van Euronews.

Dossier RuslandObama nodigde de activisten vorige week uit, naar aanleiding van de anti-homowet die onlangs in Rusland van kracht werd. Door de wet is het verboden om minderjarigen over homoseksualiteit te vertellen. Obama zei “trots” te zijn op wat Russische organisaties voor de mensenrechten doen.

Activist Igor Kochetkov spreekt met de pers.

Activist Igor Kochetkov spreekt met de pers.

Teleurgesteld
De activisten blijven met een kater achter. Volgens Igor Kochetkov, die ook meedeed aan het gesprek, zei tegen de zender Euronews dat Obama aangaf dat er allerlei onderwerpen spelen in de relatie tussen Amerika en Rusland, en dat dat Amerika daardoor niet alleen naar mensenrechten kan kijken.

Voor het gesprek was er een demonstratie in het centrum van Sint Petersburg. Daar werden leuzen geroepen als “fascisme zal niet winnen”.

Demonstratie in het centrum van Sint Petersburg. Foto: beeld uit reportage van Euronews.

Demonstratie in het centrum van Sint Petersburg.
Foto: beeld uit reportage van Euronews.

(ANP / Euronews / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: