Europarlementariërs: roep Poetin ter verantwoording

Een groep Europarlementariërs roept EU-leiders en de Raad van Europa op om Rusland ter verantwoording te roepen bij de komende G20-top in Rusland.

Het pleidooi komt van de Intergroup on LGBT Rights, waarin Europarlementariërs zitten die zich specifiek met holebitrans-rechten bezig houden.

g20 raad van europa

Homowet
Volgens de groep zijn in Rusland het afgelopen jaar verschillende wetten aangenomen die het mensenrechtenorganisaties onmogelijk maakt om te functioneren. Ook noemt de Intergroup de anti-homowet die ‘homopropaganda’ verbiedt. Op basis van een antihomowet kreeg de homogroep Coming Out in Sint Petersburg zo’n hoge boete dat ze de deuren gelijk kon sluiten, melden de Europarlementariërs.

Dossier RuslandStemrecht
In een brief aan Europees president Herman van Rompuy, mensenrechtencommissaris Catherine Ashton en de voorzitter van de Europese commissie José Manuel Barroso, vraagt de Intergroup om de mensenrechtensituatie aan te kaarten tijdens de G20-top die komende week wordt gehouden in Sint Petersburg. Daarnaast wil de groep ook dat Rusland op sommige punten stemrecht wordt ontnomen in de Raad van Europa

Gevaarlijk
Vice-voorzitter Michael Cashman van de Intergroup zegt dat “Meneer Poetins regime een gevaarlijk pad volgt”. En hij vindt dat “Europese leiders niet kunnen negeren dat meer rode lijnen zijn overgestoken, en dat moeten ze Poetin laten weten bij de G20-top”.

(Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: