Trouwakte voor Nederlandse homokoppels in het buitenland

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Foto:  Caren Huygelen.

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.
Foto: Caren Huygelen.

Getrouwde homo’s en lesbiënnes kunnen vanaf 1 oktober bij alle gemeenten een huwelijksakte aanvragen waarop in meerdere talen staat dat ze getrouwd zijn met iemand van hetzelfde geslacht. Dat laat de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer weten.

De Ombudsman maakte de zaak aanhangig naar aanleiding van een klacht van een Nederlands getrouwd homokoppel dat zich bij de Spaanse autoriteiten wilden registreren. Het benodigde uittreksel dat ze kregen in de gemeente Bergen op Zoom, waar ze getrouwd waren, stond volgens de Ombudsman dat ze man en vrouw zijn.

M/V
Op de huidige standaardformulieren is het alleen mogelijk om de combinatie man/vrouw aan te geven. Gemeenten mogen dat niet veranderen. Na vragen van de Nationale Ombudsman komt het ministerie van Veiligheid en Justitie nu met een aangepast formulier waarop ook de combinatie man/man en vrouw/vrouw aangegeven kan worden.Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: