To Russia: oproep tot statenklacht, opblaaspoetin en regenboogvlag

Poetin-pop tijdens To Russia With Love. Foto : Maarten van der Grinten (twitter: @mvanderg).

Poetin-pop tijdens To Russia With Love. Foto : Maarten van der Grinten (twitter: @mvanderg).

Laatste update: 25-08-2013 – 20.15 uur

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de Nederlandse regering onderzoekt of er een statenklacht ingediend kan worden tegen Rusland, wegens de schending van de mensenrechten.

Van der Laan zei dat bij de demonstratie To Russia With Love, op het Amsterdamse Museumplein. Bij een statenklacht dient een staat een klacht in tegen een andere land, bijvoorbeeld bij het Europese Hof van de Mensenrechten.

Dossier RuslandInperking
Rusland is volgens Van der Laan het enige land waar de rechten van de persoonlijke levenssfeer worden ingeperkt in plaats van uitgebreid. De burgemeester droeg naast zijn gewone ambtsketen ook een veelkleurige regenboogketen die zijn voorganger Schelto Patijn om had bij de Gay Games.

Protest
To Russia With Love is een concert/demonstratie op het Museumplein als protest tegen het galaconcert Constellation of Russia dat door Rusland later op de avond wordt gegeven op hetzelfde plein. Volgens de organisatoren van het homoprotest kwamen ongeveer 2.500 actievoerders. Het COC en Pride United willen met To Russia With Love aandacht vragen voor de ontwikkelingen in Rusland.

Vriendschap en schoonheid
Met het door Rusland georganiseerde Constellation of Russia wordt de vriendschapsband gevierd van Nederland en Rusland die 400 jaar bestaat. Het is een ode aan de schoonheid getoond van Rusland en de Russische cultuur. De première van Constellation of Russia was op zaterdag 24 augustus in Vlissingen (filmpje & foto). Daarbij was geen tegendemonstratie.

Volgens het COC en Pride United is er niet zoveel schoonheid meer over. “Hoe kun je als land trots zijn op je diversiteit terwijl homo’s en lesbo’s worden gediscrimineerd en mishandeld? Op een land waar je niet openlijk jezelf mag zijn?”, zegt voorzitter Tanja Ineke van het COC Nederland.

Propaganda
Onlangs is de anti-homowet van president Poetin van kracht geworden. Daardoor is ‘propaganda’ voor homoseksualiteit verboden. In de praktijk kunnen holebitrans zichzelf daardoor niet meer uiten. Verder komen er steeds meer berichten uit Rusland dat holebitrans in elkaar worden geslagen of gediscrimineerd.

Foto genomen vanaf het podium. Foto: Eduard Nazarski ‏(Twitter: @EduardNazarski).

Foto genomen vanaf het podium. Foto: Eduard Nazarski ‏(Twitter: @EduardNazarski).

Pop
Op het Museumplein is een opblaasbare Poetinpop neergezet. Ook zijn er veel regenboogvlaggen te zien. Mathilde Santing zong Beautiful people. Dolly Bellefleur kwam met een anti-Poetinlied.

Veel regenboogvlaggen bij de demonstratie in Amsterdam. Foto: Paul Stork (Twitter: @PaulvanFabrique).

Veel regenboogvlaggen bij de demonstratie in Amsterdam. Foto: Paul Stork (Twitter: @PaulvanFabrique).

To Russia With Love duurt tot 20.00 uur. Het is niet de bedoeling om het Russische concert, dat later op de avond begint, te verstoren.

Demonstranten bij To Russia With Love. Foto: Alex Boomgaars (Twitter: @AlexBoomgaars).

Demonstranten bij To Russia With Love. Foto: Alex Boomgaars (Twitter: @AlexBoomgaars).

Vlaggen op het Museumplein bij To Russia With Love. Tweede van links staat de Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst. Foto: Pieter Hilhorst (@Pieterhilhorst)

Vlaggen op het Museumplein bij To Russia With Love. Tweede van links staat de Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst. Foto: Pieter Hilhorst (@Pieterhilhorst)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: