Amerikaanse tirade tegen homowet op tv Rusland

Dossier RuslandUpdate 24-08-2013

Een Amerikaanse journalist heeft live op de Russische staatstelevisie een onverwachte tirade afgestoken tegen de anti-homowet van de Russische president Vladimir Poetin.

James KirchikJames Kirchick zou woensdag een toelichting geven op de Wikileaks-informant Bradley Manning, maar hij “had niet echt interesse om over Manning te praten” en “kon niet zwijgen in het aangezicht van het kwaad”.

Bretels
Kirchick protesteerde tegen de wetgeving die homoseksuele relaties van minderjarigen strafbaar stelt en droeg bretels in regenboogkleuren, het internationale symbool van de homobeweging. De presentatoren probeerden Kirchick meerdere malen te onderbreken voordat ze de liveverbinding met hem uiteindelijk verbraken.

Uitnodiging
Russia Today-hoofdredacteur Margarita Simonjan verdedigde op Twitter de actie van haar zender, maar nodigde Kirchick wel uit om een andere keer over homorechten te praten. Ook publiceerde ze een linkje naar de uitzending op YouTube.

Fry
De Britse acteur Stephen Fry, die eerder opriep de Olympische Winterspelen in 2014 in Rusland te boycotten, noemde Kirchiks actie een ,,prachtige manifestatie”.

Helpt niet
Enkele dagen na de tirade van Kirchick plaatste Russia Today een column op zijn website waarin gehakt wordt gemaakt met “de stunt” van de journalist. Columnist Kiril Karnovich-Valua zegt dat Kirchick Russische homo’s misschien wilde helpen, maar het tegenovergestelde bereikte door de anti-homosentimenten juist aan te wakkeren.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: