Rogge: geen hinder van homowet in Sotsji

logo olympische spelen sotsjiDe sporters en bezoekers bij de Olympische Spelen in het Russische Sotsji zullen geen hinder ondervinden van de Russische homowet. Dat zegt de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Jacques Rogge in de Duitse krant Der Tagesspiegel.

Dossier RuslandRogge reageert op de commotie die ontstond nadat een Russische minister zei dat de wet die in Rusland ‘homopropaganda’ verbied, ook geldt voor Olympische Sporters. Twee sporters van hetzelfde geslacht die elkaar bijvoorbeeld zoenen na een overwinning zouden door de wet strafbaar zijn.

Mensenrecht
Sport is een mensenrecht, volgens Rogge, en iedereen -ongeacht geslacht, afkomst of seksuele voorkeur- moet daar aan mee kunnen doen. “Het IOC wil er aan bijdragen dat tijdens de Spelen niet wordt gediscrimineerd”, aldus Rogge in de Duitse krant.

Rusland zou “op het hoogste niveau” hebben beloofd dat deelnemers en bezoekers aan de Spelen in Sotsji ongemoeid worden gelaten, zegt Rogge.

Boycot
Na de aankondiging van de Russische minister kwam er internationaal veel kritiek en riepen verschillende prominenten op om de Olympische Spelen te boycotten of naar een ander land te verplaatsen.

(Der Tagesspiegel / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: