Orpheus helpt hetero’s als ze uit de kast willen komen

logo orpheusGetrouwd, twee kinderen, maar niet gelukkig. Sommige ouderen zwijgen over hun homoseksualiteit en houden tot hun dood vast aan een heterorelatie. Vaak omdat dat zo hoorde in die tijd, en iedereen dat deed. De groep die op latere leeftijd alsnog kiest voor eerlijkheid en openheid over zijn seksuele voorkeur, lijkt echter steeds groter te worden.

Orpheus begeleidt die mensen tijdens hun coming-out en heeft het idee dat een ommekeer aanstaande is. “Het lijkt generatiegebonden”, zegt Mario, één van de hulpverleners bij Orpheus. “De huidige jeugd zal minder snel een relatie aangaan met iemand van het andere geslacht als ze van zichzelf weten dat ze homoseksueel zijn. De maatschappij was vroeger anders. Er mocht niet over gesproken worden. Wat zal de familie zeggen? Wat zal de buurt zeggen? Dat waren allemaal zaken die meespeelden.”

Gevoelens
Mario (64 jaar) weet waarover hij praat. Toen hij twaalf was merkte hij dat hij gevoelens had voor jongens in plaats van meisjes. Hij wist zich er moeilijk raad mee en zweeg lange tijd. Acht jaar later nam hij zijn pleegvader in vertrouwen, maar dat pakte verkeerd uit.

Waar die zich eerst goed leek in te kunnen leven in de situatie, sloeg hij later om als een blad aan de boom en ook zijn pleegmoeder wilde er niets van weten. Mario moest een rolmodel zijn en kinderen krijgen, zo vond zijn pleegmoeder. “Je mankeert toch niets aan je ballen?”, zei ze.

In de kast
Onder meer die gebeurtenissen waren voor Mario een reden om in de kast te blijven zitten. Hij trouwde zelfs op zijn 29e, en kreeg een zoon en een dochter. Uiteindelijk was het zijn vrouw die hem op zijn 57e ‘bevrijdde’. Ze sprak haar vermoedens uit en zei: “Je moet eindelijk maar eens gaan leven zoals je leven moet. We komen er wel uit samen.” Twee jaar later zette zij de scheiding in gang.

Verademing
“Ik kan nu eindelijk mezelf zijn, en dat is een verademing”, vindt Mario, die besloot zijn ervaringen te delen en mensen te helpen die met dezelfde problemen te maken hebben. “We zien golfbewegingen”, zegt de hulpverlener. “Soms zijn er in een bepaalde periode drie bezoekers, een andere keer kunnen het er vijftien zijn.” Mensen komen om hun verhaal te doen, verhalen van anderen te horen en worden door ervaringsdeskundigen begeleid om hun weg te vinden.

Oud en jong
Mario ziet van alles voorbijkomen. “Veel bezoekers zijn boven de 40 jaar, maar laatst hadden we ook een stel van rond de 20. En onlangs kwam een man van 69 jaar uit de kast. Hij blijft bij zijn vrouw, maar ze kunnen er nu wel samen over praten.”

Religie en cultuur
Religie, bijvoorbeeld in de biblebelt, speelt vaak een belangrijke rol, net zoals de culturele achtergrond, bijvoorbeeld in de Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of Antilliaanse gemeenschap. “Die mensen hebben nu nog te maken met de problemen waar mijn generatie vroeger in Nederland mee te maken had. Naast wat het geloof hun voorschrijft, is de mening van hun omgeving nog steeds heel belangrijk en speelt de familie een belangrijke rol”, besluit Mario.

(ANP)

Info:
Informatie over Oprheus staat op hun website. De organisatie heeft ook regionale afdelingen, onder meer in Deventer en Arnhem.Categorieën:Coming out, En verder

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: