Stil regenboogprotest van Zweedse atletes

regenboogvlagZweedse atletes op het WK-atletiek in Moskou voeren een stil protest tegen de anti-homowet in Rusland. Hoogspringster Emma Green-Tregaro had haar nagels gelakt in de regenboogkleuren. “Het voelde goed om dit te doen”.

Ze zegt ook: “Ik zou niet willen zeggen dat dit een protest was, maar ik wilde wel een statement maken; laten zien waar ik voor sta”. Ook 200-meterspecialiste Moa Hjelmer heeft gekleurde nagels in rood, geel, goud, blauw en paars om Russische homo’s een hart onder de riem te steken.

Dossier RuslandVerboden
Onlangs trad de anti-homowet van president Poetin in werking. Die verbied het maken van ‘propaganda’ voor homoseksualiteit. Wat dat precies is weet niemand, maar al wel duidelijk is dat homo’s het door de wet steeds moeilijker krijgen. Openlijk over hun geaardheid praten kan niet meer.

Echte regenboog
De actie van de twee Zweedse atletes werd ingegeven door een regenboog die ze zagen vlak na aankomst in Moskou. “Toen ik hier aankwam was een regenboog het eerste wat ik zag toen ik mijn gordijnen opende. Dat leek me wel een aardig teken, dat ik besloot over te nemen op mijn nagels. Die lak ik altijd in kleuren waar ik me op dat moment goed bij voel. En nu was dat deze boodschap die ik op een eenvoudige wijze kan uitdragen”, zegt één van de twee.

(ANP / Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: