Delen verboden film te zien op Groningse debatavond

Kris van der Veen

Kris van der Veen

Op maandag 19 augustus worden tijdens Noorderzon Performing Arts Festival te Groningen de eerste beelden vertoond van de documentaire 5000 Roebel. Daarin bezoekt Kris van der Veen verschillende organisaties en jongeren in Rusland.

Met hen spreekt hij over homoseksualiteit en de ‘anti-homopropaganda’-wet, die president Poetin op 29 juni jl. heeft ondertekend. Op grond van deze wet werden Van der Veen en zijn filmploeg ondervraagd door de politie.

Schijf
De aanhouding kreeg veel internationale aandacht. Het viertal kreeg een boete en mag de komende drie jaar Rusland niet in. Hoewel de harde schijf in beslag is genomen, is het gelukt een groot gedeelte van de bestanden terug te halen. Daarvan worden tijdens Noorderzon de eerste beelden vertoond. In het najaar gaat de documentaire officieel in première.

Debat
Hoofdgast van de avond is Olga Lenkova die speciaal voor de gelegenheid in Groningen is. Lenkova werkt in St. Petersburg voor Coming Out, een belangenorganisatie die jonge transgenders, lesbiennes, homo- en biseksuelen helpt en ondersteunt.

Onder leiding van Laurens Buijs, socioloog en werkzaam op de Universiteit van Amsterdam, wordt een debat gevoerd over de anti-homowet. Naast Lenkova zullen RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens en Europarlementariër Marije Cornelissen aan het debat deelnemen. Ook zijn burgemeester Peter Rehwinkel en COC-directeur Koen van Dijk te gast.

Homofobie
Thema van het debat is de anti-homowet die verbiedt om onder minderjarigen informatie te verspreiden over niet-traditionele seksuele relaties; oftewel homoseksualiteit. ‘De wet wakkert zo homofobie onder de Russische bevolking en discriminatie van seksuele minderheden aan,’ aldus Van der Veen.

‘Homo’s worden in Rusland terug de kast in gestuurd, maar ook valt me op dat steeds meer mensen actief worden.’ Wat kan een land als Nederland betekenen voor mensenrechten in Rusland. Moeten de banden met Russische steden worden behouden of juist niet. En moeten we de Olympische Spelen in Sotchi boycotten? Lenkova, Koens en Cornelissen zullen ieder een aanzet geven voor het debat met een eigen blik op de actualiteit.

Voorverkoop
Het programma start om 20.00 en vindt plaats in de Ophelia tent. Kaarten voor de avond kosten € 7,- per stuk en kunnen worden gekocht via www.noorderzon.nl. Ook is het mogelijk de kaarten direct te kopen bij de Kiosk in het Noorderplantsoen, dagelijks geopend vanaf 12.00.

Tot 8 september is het mogelijk de totstandkoming van 5000 Roebel te steunen via www.voordekunst.nl/vdk/project/view/1427-5000-roebelCategorieën:Agenda

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: