IND trekt seksuele geaardheid in twijfel

De 33-jarige Josine K. werd naar eigen zeggen in haar thuisland Burundi vernederd, verkracht en vervolgd omdat ze lesbisch is. Ze vluchtte naar Nederland in de hoop op een beter leven. Maar de IND gelooft niet dat ze echt op vrouwen valt en wees haar asielaanvraag af.

In een poging die beoordeling van tafel te krijgen, troffen zij en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) elkaar op woensdag 14 augustus 2013 in de rechtbank in Amsterdam.

Vraagtekens
De dienst die zorgdraagt voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid zet grote vraagtekens bij het verhaal van de vrouw uit Burundi. Zo zou ze na aankomst op Schiphol in oktober 2012 tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd over haar lesbische relatie en zouden de arrestatiebevelen die de lokale politie tegen haar uitvaardigde wel eens vals kunnen zijn.

Van slag
Haar advocate wijt de misschien wat rommelige eerste verklaringen aan de psychische toestand van de vrouw tijdens haar eerste dagen in Nederland. “Mijn cliënt was heel erg van slag omdat ze op Schiphol te horen kreeg dat ze zwanger was.”

Inmiddels heeft de vrouw een dochtertje, naar eigen zeggen verwekt door de agent die haar na haar arrestatie in Burundi verkrachtte. Dat de verklaringen ongeloofwaardig zijn, betekent nog niet dat haar geaardheid dat ook is, betoogde de raadsvrouw.

Oproep
Aan het einde van de zitting deed K. een emotionele oproep aan de rechter haar zaak nog eens heel goed te bekijken. ,,Als ik terug moet, heb ik geen leven meer.”

De rechtbank doet op 25 september uitspraak.

(ANP)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: