ADO heeft roze fanclub

ADO Den Haag heeft als eerste voetbalclub in Nederland een fanclub voor homoseksuelen en transgenders. De leden hebben een voorbeeld genomen aan andere clubs in Europa waar roze fanclubs al langer gebruikelijk zijn.

Een van de initiatiefnemers is Renate den Heijer. “Het idee is geboren toen ik samen met vrienden vorig jaar in een café naar ADO zat te kijken. Een van de mannen vertelde dat hij homoseksueel is en dat hij een aantal keren in Duitsland naar wedstrijden is wezen kijken. Hij zei dat daar 21 clubs zijn met een roze fanclub. Zelf ben ik transgender. Toen kwamen we al snel op het idee om ook in Nederland een zo’n club op te richten.”

Blankensteijn
De initiatiefnemers zochten contact met de John Bankensteijn Foundation. Een stichting, genoemd naar de overleden scheidsrechter die zich inzet voor de acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in de topsport. De stichting ondersteunde de oprichting.

Règahs
De fanclub bestaat nu uit tien leden en heeft de naam ‘De Roze Règahs‘ meegekregen. Volgens Den Heijer zijn de reacties overwegend positief. “De mensen bij ADO waren in het begin een beetje verbaasd over onze vereniging. Maar na een aantal gesprekken waren ze enthousiast en hebben we de zegen gekregen.”

Negatieve reacties zijn er ook. “Op de website van de harde kern van ADO lees je wel vervelende dingen maar die zijn niet veel erger dan wat je aan reacties op internet leest bij elk willekeurig verhaal over homo’s”, zegt Den Heijer.

(NOS/ADO)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: