Malmöblog woensdag 15 mei 2013: na de eerste halve finale

dossier songfestival

eurosong 2013 malmo barry blogtDoor Barry van Cornewal

Vandaag moesten de Big Five weer acte de presence geven voor hun tweede repetitie en officiële persconferentie. Hier zouden zij een lootje trekken waarop zou staan of ze in de eerste of tweede helft van de finale gaan optreden. De definitieve volgorde van optreden wordt in de nacht van donderdag op vrijdag bekend gemaakt.

De Spaanse zangeres heeft haar gele strandjurkje vervangen voor een witte jurk met een gedeeltelijk doorschijnende stof. Verder kabbelt het nog steeds een beetje voort. Spanje trok het lootje om in de eerste helft van de finale op te treden.

Persconferentie winnaars eerste halve finale.

Persconferentie winnaars eerste halve finale.

De Franse Amandine had dit keer ook haar jurkje aan. Kort, zwart leer. Het leek een beetje of het gemaakt was van lange dropveters. De achtergrond was ook gewijzigd. Waren eerst de vlammen van de hel te zien. Nu was er gekozen voor bloemen (beetje kant-achtig). Wel in dezelfde geel, oranje en rode kleuren. Het leek wel of Amandine gisteren ook de kwalificatie van Anouk had gevierd want ze was niet echt goed bij stem. Ook Frankrijk zal in de eerste helft van de finale optreden.

Ook de Duitse Natalie van Cascada was deze morgen niet helemaal stemvast. Dat is nog netjes gezegd, want ze zat er gewoon een paar keer flink naast. De act en kleding waren niet gewijzigd. Tijdens de persconferentie vertelde Natalie dat haar ouders Engels zijn en dat zij is geboren en opgetogen in Duitsland. Dus ze spreekt beide talen. “Mocht het zaterdag mis gaan, kan ik altijd nog in een hotel gaan werken” grapte ze zelf. Het Duitse lootje gaf ook al aan dat ze in het begin van het programma zitten (wij verwachten zelfs dat ze het festival mogen openen, omdat het wellicht niet slim zou zijn om met een ballade te openen).

Anouk loot de eerste helft van de finale.

Anouk loot de eerste helft van de finale.

Zweden had verder ook niet gewijzigd in kleding en stage performance. Het gastland heeft als enige van alle landen wel zijn startpositie geloot om alle schijn van voortrekkerij tegen te gaan. Robin mag als zestiende gaan jodelen.

Bonnie Tyler zag er vervolgens goed gekleed uit in een zwarte outfit dat tussen broek en jurk in zit. Ook zong ze het een stuk beter dan afgelopen zondag. Je ziet dat het een vrouw is met veel podiumervaring. Viel eigenlijk niets op haar optreden aan te merken. Tijdens de persconferentie was zij erg sympathiek. Ze vertelde dat ze al 40 jaar met haar man samen is. Hij heeft in 1972 meegedaan aan de Olympische spelen en heeft een zwarte band judo. Dus zij heeft geen incassobureau nodig als haar nota’s niet betaald worden, grapte ze. Bonnie zal in de tweede helft van de finale optreden. Als de organisatie begint met een grotere naam (Cascada) zullen ze, denken wij, het festival sluiten met de bekendste naam.

Als laatste ging Italië z’n tweede repetitie in. Ook nu weer was Marco nonchalant gekleed. Wel werd even een groen kostuum opgehouden en in het licht van het decor bekeken. Hij zal dus zaterdagavond weer strak uitzien, in Italiaans maatpak. Vocaal was het weer top. Visueel heeft het lied geen opsmuk nodig. Een top 10 notering ligt in de lijn der verwachting. Tijdens de persconferentie vertelde Marco dat hij, tijdens zijn opvoeding, met vele muzieksoorten in aanmerking was gekomen. Van klassiek en jazz tot popmuziek en daar was hij zijn ouders dankbaar voor. Op de vraag waarom hij meedoet aan het festival was zijn antwoord dat hij het goed vond dat Europa nu eens een keer eenheid toonde in muziek en het niet altijd maar alleen over geld moest gaan.

Hierna ging Barry met Friso samen naar het Eurovision Villiage, dat in het centrum van Malmö is opgebouwd. Hier zouden de Big Five voor het plaatselijke publiek optreden. Bart deed het rustig aan en ging met de Songfestivalwebloggers uit eten.

De dag sloten we gezamelijk af in het Eurofancafe waar het jaarlijkse OGAE feest (de internationale songfestivalfanclub) plaatsvond en waar een aantal deelnemers van dit jaar kwamen optreden, zoals Estland, Rusland, Albanië en GriekenlandCategorieën:2013 Malmö blog, Dossiers, Eurovisie Songfestival

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: