Malmö-blog zaterdag 11 mei 2013: glitterpakjes en luisteren naar kritiek

dossier songfestival

eurosong 2013 malmo barry blogtDoor Barry van Cornewal

Vandaag beleefden we de langste repetitiedag van deze twee weken. Alle zeventien landen van de tweede Halve Finale passeerden de revue.

Letland heeft dezelfde glitterpakjes aan en de act is bijna helemaal hetzelfde. Alleen gooit zanger Edmunds zich vlak voor het eind van het lied in het publiek. Een heuse stagedive. Ja, dat kan nu er voor het eerst staand publiek voor het podium hebben.
Kwalificatiekansen Letland: *

San Marino hierna had wat problemen met de tekst. Pas de derde keer had Valentina weer een perfecte repetitie. Ze heeft een andere, lichtere omslagdoek om. Verder was er aan de acts niets gewijzigd.
Kwalificatiekansen San Marino: ****

Macedonië heeft gelukkig geluisterd naar de kritiek die er kwam, toen ze besloten hadden een deel van het lied in het Engels te gaan zingen. Nu zijn ze weer terug gegaan naar de eigen taal. Het duo had ook de kleding aangetrokken die ze tijdens de halve finale gaan dragen. Lozano heeft zijn rode broek verwisseld voor een zwarte en Esma heeft nu een lange rode creatie aan, afgezet met Swarovski kristallen.
Kwalificatiekans Macedonie: ****

De gelikte show van Azerbeidzjan stond weer als een huis. Je ziet gewoon dat hier heel wat tijd ingestoken is en elke beweging vooraf tot in detail geregisseerd is. Dit gaat ten koste van de spontaniteit, maar het zal geheid een top 5 notering tot gevolg hebben.
Kwalificatiekans Azerbeidzjan: *****

Finland had een perfecte doorloop tijdens alle keren dat Krista en haar meiden het lied zongen. Weinig op- of aanmerkingen hierover.
Kwalificatiekansen Finland: ***

Ook Malta had geen wijzigingen doorgevoerd in hun optreden, dat er ook al de eerste keren perfect uitzag. Op het toneel proberen ze de zomerse sfeer van hun videoclip na te bootsen en dat lukt aardig. Tijdens de persconferentie werd een stripverhaal uitgedeeld waarin het verhaal van de videoclip nog eens werd naverteld. Op de voorpagina is het bankje afgebeeld dat een soort herkenningsteken van het lied is geworden.
Kwalificatiekansen Malta: *****

Jammer dat er na zo’n vrolijk lied meteen weer een migraine-lied komt. De Bulgaren kunnen trommelen wat ze willen, het kan ons niet bekoren en waarschijnlijk het merendeel van Europa ook niet.
Kwalificatiekansen Bulgarije: *

IJsland hebben we niet in de zaal gezien, alleen gedeeltelijk op scherm. Wat opviel was dat de zanger bij de eerste doorgang een zwart colbert droeg en later met een witte. Waarschijnlijk is hij er zelf nog niet uit wat het gaat worden.
Kwalificatiekansen IJsland: **

De Grieken hebben hun Schotse kilts thuis gelaten. Ze hebben nu gekozen voor meer sportieve rokjes: zwart met witte biezen. In de zaal klinkt het aanstekelijker dan thuis op cd. Maar omdat het Griekenland is gaat het sowieso door naar de finale, al zongen ze Dikkertje Dap.
Kwalificatiekansen Griekenland: *****

Aan het optreden van Israel was niets gewijzigd. Waarschijnlijk durft niemand in hun delegatie aan zangeres Moran te vertellen dat de jurk die ze draagt alles behalve flatteus staat. Toch is deze halve finale wat zwakker dan de eerste en maakt ze toch een redelijke kans om te kwalificeren.
Kwalificatiekansen Israel: ****

Armenië. Daar willen we geen woord verder meer aan vuil maken. Vuurwerk en een mooie achtergrond kunnen dit lied ook niet meer redden. Normaliter kwalificeert Armenië zich redelijk gemakkelijk, maar in 2011 hebben ze het niet gehaald. Dus er is een kans dat ze nu ook de boot gaan missen.
Kwalificatiekansen Armenie: **

Hongarije had niets gewijzigd in hun repetitie. De zanger van ByeAlex heeft nog steeds een gebreid mutsje op, en kijk wat apathisch in het rond (en bijna niet in de camera). Het lied moet het echt hebben van de geanimeerde achtergrond. Die maken het geheel kleurig en vrolijk. Wij vinden het allebei een leuke inzending, maar wel een die je echt vaker moet horen om het te gaan waarderen.
Kwalificatiekansen Hongarije: ***

Van Noorwegen zijn we gewend dat hun optreden altijd thuis al tot in den treuren geoefend is. Als ze op het festivalpodium verschijnen klopt alles al. Kleding, pasjes en hoe er in de camera gekeken moet worden. Naast de soundcheck zijn het daarom vooral de belichting en decor wat getest moeten worden. Margaret deed het weer voortreffelijk en ze blijft een reuze kanshebber!
Kwalificatiekansen Noorwegen: *****

Albanië is, samen met Armenië, een beetje een buitenbeentje op dit festival. Het meer rockachtige genre scoort normaliter niet zo goed. Bij de repetitie bleek nu dat er nog een poging wordt gedaan om er iets van show in te voeren. Tijdens de instrumentale brug komt er vuurwerk uit de gitaar. Het zal niet baten…
Kwalificatiekansen Albanië: *

Sophie & Nodi uit Georgië zijn vocaal nog steeds toppers. Maar toch blijft de chemie tussen beiden ontbreken. De rookgeisers en het vuurwerkgordijn maken het clichéplaatje in deze bijdrage compleet.
Kwalificatiekansen Georgië: *****

Takasa uit Zwitserland weet met de alleroudste deelnemer (de 95-jarige Emil) en als Leger des Heils band de aandacht op zich te vestigen. Op het podium is het echter maar een statisch geheel, ondanks het lekkere refrein.
Kwalificatiekansen Zwitserland: *

Cezar uit Roemenië is ook een veelbesproken deelnemer deze week. Maar helaas voor hem gaat dat met veel gelach en gegniffel gepaard. Wat er op het podium gebeurt is echt too much…. Het is zo erg dat we bij de vorige repetitie niet eens in de gaten hadden dat er tijdens het lied een wisseltruc plaatsvind met twee danseressen. En schreven we een paar dagen geleden nog over zijn weelderige borsthaar, vandaag bleek het allemaal weggeschoren te zijn, en glimt z’n borst nu net zo hard als het kruis dat hij draagt. Oost-Europa houdt van kitsch dus uit die hoek zullen wel punten komen.
Kwalificatiekansen Roemenë: ***

We sloten de dag af met een feestje van Wit-Rusland in de Euroclub. Ook hier werden we weer verwend met lekker eten en drinken. Er waren heel veel deelnemers van de andere landen op komen dagen, die op het podium hun inzending ten gehore brachten. Zo zong Birgit uit Estland haar lied in het Russisch en zagen we verder o.a. Oostenrijk, Macedonië, Azerbeidzjan, Montenegro, Ierland, Moldavië, Servië, Letland en natuurlijk ook gastvrouw, Alyona. Zij zelf had iets van een voorgeprogrammeerde robot. Ze herkende bijvoorbeeld Barry en de jongens van Songfestivalweblog niet, terwijl zij haar in Amsterdam hebben gesproken en begeleid.Categorieën:2013 Malmö blog, Dossiers, Eurovisie Songfestival

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: