Malmö-blog vrijdag 10 mei 2013: ontwapenende Anouk en gigareus

dossier songfestival

eurosong 2013 malmo barry blogtDoor Barry van Cornewal

Vandaag mochten we voor het eerst de Malmö Arena van binnen bekijken. Wat direct opvalt, is dat het een kleine, compacte hal is. Het podium is vanuit elke hoek goed zichtbaar. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er staanplaatsen voor het podium. We zijn benieuwd wat dat voor effect zal gaan geven tijdens de uitzending. De persruimte is gigantisch groot en in de ochtend bleken er wat problemen te zijn met de internetverbinding, die helemaal wegviel. (Het blijkt ook dé manier om een grote groep journalisten toch nog enigszins nerveus te krijgen…)

Deze dag stond geheel in het teken van de tweede repetitieronde van de landen uit de eerste halve finale. Ook dat is nieuw in het voorbereidingsschema: Alle zestien liedjes op één dag. Een lange zit dus…

Bart en Barry.

Bart en Barry.

Naar aanleiding van deze repetities zullen wij aangeven hoeveel kans wij denken dat een lied heeft om zich te kwalificeren voor de finale. Dat doen we met 1 tot 5 sterren in een kwalificatie-kansmeter (1 ster = geen enkele kans op finale, 5 sterren = zeker finale)

Let op: deze kwalificatie-kansmeter niet verwarren met onze eigen smaak! Die is binnenkort terug te lezen in onze “Hot or Not?”-lijst!

Slovenië mocht als eerste repeteren (had van plek gewisseld met Oostenrijk). Hannah kwam zelfverzekerder over dan haar tijdens haar eerste repetitie ronde en vocaal klonk het sterker. Ze deed het zeker niet slecht maar er zijn waarschijnlijk tien sterkere liedjes.
Kwalificatiekans Slovenië: *

Estland ziet er prachtig uit op tv. Birgit draagt weer haar sneeuwwitte positiejurk. Toch is het wel een beetje volksverlakkerij want in deze jurk lijkt ze op het punt te staan om te bevallen. We zagen haar echter later lopen in gewone kleding en toen was er nog niet veel van haar zwangerschap te zien.
Kwalificatiekans Estland: ****

Oostenrijk oefende als derde maar is straks tijdens de halve finale als eerste aan de beurt. En dat is ook hun grootste probleem. Het lied is best leuk en Natalia zingt het goed, maar ze heeft de pech dat er vijftien liedjes na haar komen waardoor de kans groot is dat ze dit lied niet meer zullen herinneren.
Kwalificatiekans Oostenrijk: **

Over Kroatie valt niet veel te vertellen. De mannen zingen goed. Het plaatje blijft statisch en niet echt aantrekkelijk om naar te kijken. Als ze doorgaan zal dat voornamelijk komen dankzij jury stemmen.
Kwalificatiekans Kroatië: ***

Het lied uit Denemarken stond weer als een huis. Op het eind worden er gouden snippers in het publiek gespoten en er valt een vuurwerkwaterval achter op het podium. Kortom alles wordt uit de kast getrokken om de favorietenrol ook daadwerkelijk om te zetten in harde punten.
Kwalificatiekans Denemarken: *****

Rusland laat oude tijden herleven. Het is alsof je naar oude beelden van Anne-Marie David (1973) aan het bekijken bent of, zodra het achtergrondkoor erbij komt staan, een oude Israëlische bijdrage uit de jaren ’80. Als wij dit zo zouden inzenden zou het geen punt krijgen, maar omdat het Rusland is gaat het door naar de finale…
Kwalificatiekans Rusland: *****

Barry en de reus.

Barry en de reus.

De artiesten van de Oekraïne hadden zich dit keer mooi aangekleed. Voor de reus Igor zijn er heel wat elanden afgeschoten en wat fazanten neergeknald om hem een Ruslana-achtige outfit aan te meten. Zlata draagt een nauwsluitende glitterjurk in diverse kleuren. In de Arena viel nu op dat er toch wel veel en lang geschreeuwd wordt. Zet de tv niet te hard want de kans is groot dat er buiten wat autoalarmen af zullen gaan. Wij zijn naar de persconferentie geweest, want we wilden wel heel graag met Igor op de foto. En ondanks de drukte is het ons gelukt!
Kwalificatiekans Oekraïne: *****

En toen mocht Anouk haar tweede repetitiesessie doorlopen. Het klonk allemaal weer als een klok. In de zaal kwam het wat saai over, maar de mensen die het op beeld in het perscentrum hadden gezien gaven aan dat het er perfect uit zag. Op de persconferentie was Anouk ook ontwapenend. Op de vraag hoe ze zich gisteren had voorbereid gaf ze aan dat ze op haar hotelkamer dvdtjes had gekeken. Ook vertelde ze dat toen ze “Lost” schreef, ze ook nog had overwogen of dat iets voor het songfestival was (……wat zou dat een super-inzending geweest zijn!)
Kwalificatiekans Nederland: ****

Montenegro hebben we alleen op het beeld in het perscentrum kunnen zien en dat zag er precies zo uit als afgelopen dinsdag. Nog steeds de astronautenkostuums…. tja… Maar ze hebben wel de stemmen uit de Balkan al in de pocket.
Kwalificatiekans Montenegro: ***

Litouwen hebben we vandaag geheel moeten missen. De twintig minuten dat de repetitie duurde zaten wij bij de persconferenties van Oekraïne en Nederland. We hoorden dat er t.o.v. dinsdag geen wijzigingen waren bij de uitvoering. De kwalificatiekans is dan ook gebaseerd op die repetitie.
Kwalificatiekans Litouwen: *

Wit-Rusland heeft nog flink geoefend en de act ziet er al weer strakker uit dan drie dagen geleden. Ook de aankleding ziet er mooi uit. Zeker het blauw/zilverjurkje dat Alyona draagt. Ondertussen deelt het land in het perscentrum tassen vol snoepgoed uit. Van zomerfruit, kauwgomballen tot de bekende dozen met chocolade.
Kwalificatiekans Wit-Rusland: ****

Moldavië had geen wijzigingen sinds de vorige repetitie. En hoewel het lied dat helemaal niet nodig heeft, gaat de act helaas toch wat over-the-top. Mocht het de finale niet halen, dan komt het volgens ons daardoor. Blijkbaar was de delegatie niet tevreden over hoe de repetitie verliep, want de geplande persconferentie werd afgelast.
Kwalificatiekans Moldavië: ***

Bij Ierland verliep het ook allemaal prima. Ryan zong goed en hij kwam zelfverzekerd over (iets waar hij volgens eigen zeggen hard aan heeft gewerkt de laatste maanden). De Ieren mogen waarschijnlijk ook op de zaterdag er flink op los trommelen.
Kwalificatiekans Ierland: ****

De zangeres van Cyprus staat nog steeds in haar Hunkemöller jurk, maar we vergeven het haar, want ze zingt het prachtig. Jammer dat zo’n kwaliteitsinzending het hoogstwaarschijnlijk zal afleggen tegen de pulp uit landen als Rusland.
Kwalificatiekans Cyprus: *

Roberto Belarossa uit België was niet alle keren even sterk vanmiddag. Dit is denken wij dan ook één van de moeilijk in te schatten liedjes met betrekking tot kwalificatie kansen. Waar gaan de jonge meisjes voor sms-en? Voor de Belg met de reebruine ogen of voor de Ierse Ryan?
Kwalificatiekans België: **

Servië was de laatste vandaag. De drie meiden hebben niet alleen weer die vreselijke kleding aan. Ze zijn daarbij ook nog eens met felle make-up opgemaakt alsof het speelgoedpoppen zijn. We zijn niet enthousiast over dit lied en ook hier geldt: mocht het doorgaan naar de finale dan is het echt dankzij de balkanburen.
Kwalificatiekans Servië: ***

En na twaalf uur Malmö Arena waren we weer terug in het hotel. Door het zeer drukke schema kwam er van goed en regelmatig eten niet veel terecht. En dus besloten we, aan het eind van deze dag, om onszelf te verwennen met een lekker menuutje bij de grote gele M….Categorieën:2013 Malmö blog, Dossiers, Eurovisie Songfestival

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: