Malmöblog donderdag 9 mei 2013: oorwurm en ByeAlex

dossier songfestival

eurosong 2013 malmo barry blogtDoor Barry van Cornewal

Vandaag moesten de laatste negen landen uit de tweede halve finale repeteren. Om 9.00uur waren we al in de provisorische persruimte om een aantal minitafels te claimen voor onze laptops.

Dit jaar hebben een aantal landen zich trouwens teruggetrokken vanwege de financiële crisis: Bosnië & Herzegovina, Portugal en Slowakije. Verrassend is het daarom dat Griekenland er wél bij is, maar dat is dankzij private donaties.

De Grieken komen nu een keer met iets anders dan wat ze de laatste jaren gestuurd hebben. De groep Kosa Mostra is een bekende ska-band en voor deze inzending (“Alcohol is free”) hebben ze Opa Snor, Agathon Lakovidis, als gastzanger ingeschakeld. Dit resulteert in een lied waar ska gecombineerd wordt met folklore waarop men flink kan pogoën. Wij vinden de coupletten leuk, maar het refrein helaas zwak. Ilias Kozas, de zanger van de band, is een echte Griekse Adonis: leuk om naar te kijken en dat maakt dan weer veel goed!

Israel stuurt de 21-jarige zangeres Moran Mazor. Ze toont grote gelijkenis met Catherine Keijl, voornamelijk door de flinke bril die ze draagt (we hebben nog niet kunnen checken of het misschien een Google-bril is). De bril is overigens nog niet eens de échte blikvanger. Die rol is weggelegd voor haar jurk… Hoe hebben ze haar hierin kunnen persen??? Haar decolleté loopt trouwens tot aan haar baarmoeder en de kans op een nippelgate is dus aanwezig. Moran zingt de Hebreeuwse ballade “Rak Bishvilo”. Een mooi lied, maar alleen op het eind wil ze wat teveel laten zien dat ze de toonladders op en af kan….

Armenië was er vorig jaar niet bij en ze hadden dit jaar net zo goed ook thuis kunnen blijven. Althans met dit lied. Het nummer “Lonely planet” is geschreven door Tony Lommi en dat is de gitarist van Black Sabbath. We vermoeden dat dit ook de enige reden is waarom dit lied is gekozen als inzending. Het is saai en voorspelbaar. Waarschijnlijk goed bedoeld, maar dat was het Koningslied ook…. Dit is het ultieme moment tijdens de tweede halve finale om de koffiekopjes op te ruimen en wat drinken in te schenken.

Wel op tijd terug zijn, want hierna komt wél een leuk lied. In Nederland hebben we net (koning) Alex welkom geheten. In Hongarije hebben ze gekozen voor ByeAlex. De ietwat autistische zanger durft niet in de camera te kijken. Gelukkig wordt hij gered door de vrolijke achtergrondprojecties. Tekeningen in allerlei felle kleuren die uit zijn videoclip komen. Spoiler Alert! Het lied heet “Kedvesem”, maar wij horen de zanger steeds “als in kersenjam” zingen.

Na een korte pauze gingen we verder met Noorwegen. Oslo organiseerde het festival in 2010 en het zou zo maar eens kunnen dat ze de draaiboeken weer uit de kast kunnen trekken voor de editie van 2014. “Feed you my love” is eigentijds en gedurfd zonder Eurovisieclichés. Bovendien wordt het prachtig in beeld gebracht: Zangeres Margaret draagt een nauwsluitende witte jurk met grote split, in een mooi wit/blauw decor. Het geheel heeft veel weg van de voor haar succesvol verlopen Noorse voorrronde. Barry vindt vooral het begin van het lied irritant, Bart vindt het hypnotiserend.

En we blijven nog even in de wat hardere eurovisie liedjes met de inzending van Albanië. Het land verraste vorige jaar met het bijzondere “Suus” en eindigde toen op de vijfde plaats. “Identitet” van Adrian & Bledar valt in de categorie bombastische ethno-pop. Helaas wil het oog ook wat en daar gaat het goed mis. Bledar (de oudere van de twee) is werkelijk waar niet om aan te zien en dat zal punten gaan kosten….

De laatste jaren zijn liedjes geschreven door Zweedse componisten populair in diverse landen. Zo is ook het lied voor Georgië geschreven door een Zweed. En hij is niet de minste: Thomas G:son, de man die het winnende lied van vorig jaar (“Euphoria”) heeft geschreven. Hij was ook verantwoordelijk voor de Spaanse bijdrage van vorig jaar. Dat was een powerballade die ook de top 10 wist te halen. En het Georgische “Waterfall” is toch een beetje een bleke kopie van dit Spaanse lied. Sophie & Nodi zingen het technisch erg goed, maar het wordt toch een beetje een “Ik rek mijn noten langer dan jij ze rekt”-wedstrijd. Ook is er niet echt sprake van chemie tussen die twee. Het is allemaal te ingestudeerd en er staan eigenlijk twee individuen in plaats van een duo. Veel geblaat en weinig wol.

In Zwitserland heeft het Leger des Heils de nationale finale gewonnen. Vanwege de regels van de EBU moest de groepsnaam echter gewijzigd worden en mocht de groep niet in de officiële uniformen optreden. Nu heten ze Takasa (The Artists Know As Salvation Army) en ze zingen “You & me”. Het lied heeft een aanstekelijk oorwurm refrein, maar het wordt allemaal erg statisch gebracht. Wel weer een primeurtje: één van de groepsleden is maar liefst 95 jaar oud en daarmee de oudste artiest ooit op het Eurovisiepodium.

Het laatste lied van de Halve Finales komt uit Roemenië en daar wordt nog even flink uitgepakt. Zanger Cezar is oorspronkelijk opera-zanger en hij heeft in heel Europa opgetreden. De uitvoering van zijn lied “It’s my life” is helemaal over-the-top. Cezar draagt een glitterpak waar Gerard Joling nog jaloers op zou zijn. De jas is flink open en op zijn weelderige borsthaar hangt een glimmend kruis waar het hart van Swarovksi-fans harder van zou gaan kloppen. Om hem heen ligt een groot rood zeil en daaronder vandaar komen twee dansers en een danseres (remember Linda Wagenmakers?). Waarschijnlijk hebben ze het liftje van Moldavië geleend want ook Cezar gaat de hoogte in. En niet alleen fysiek. Zijn stem ook en dat zal nog de meeste lachsalvo’s opleveren in de huiskamers. Dit is zó ontzettend slecht. Dit moet echt stranden in deze semifinale.

Het eerste feestje van dit jaar werd georganiseerd door San Marino. Zij hadden een deel van het Slagthus afgehuurd en er waren 250 man uitgenodigd door Ralph Siegel. We werden getrakteerd op heel lekker Zweeds eten en zangeres Valentina Monetta gaf een miniconcert. Ze toonde aan dat ze een professionele zangeres is met veel podiumervaring. Ze verraste het publiek met een jazz versie van “The Social Networksong”, haar inzending van verleden jaar. Barry haalde herinneringen op met mevrouw Siegel en de Nederlandse ploeg werd gezellig aangevuld met de vriendengroep van Michiel (EditieNL). De jaarlijkse reüniegroep was nu weer compleet.

Na het feest konden we doorlopen naar de zaal ernaast, waar onze DJ Louis draaide en zo de dansvloer vulde. Voor we het wisten was het al weer twee uur…Categorieën:2013 Malmö blog, Dossiers, Eurovisie Songfestival

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: