Malmöblog woensdag 8 mei 2013: nasale zang, een homokus en een Viking

dossier songfestival

eurosong 2013 malmo barry blogtDoor Barry van Cornewal

Nu we alle deelnemers uit de eerste halve finale hebben gehad, beginnen vandaag de repetities voor de tweede halve finale. Om klokslag 10 uur ging Letland van start, en de jongens van PeR hebben er duidelijk zin in. Waren we net verlost van de ADHD-tweeling Jedward uit Ierland, komt nu Letland met een soortgelijk springerig duo. Duo? Ja, een duo en nee, je hoeft nog niet naar Specsavers te gaan, want ze staan er inderdaad als een groep van vier personen.

PeR. Foto: EBU.

PeR.
Foto: EBU.

Zanger Edmunds heeft het glimmende glitter Topperspak van Gordon voor een prikkie kunnen overnemen (en zichtbaar flink moeten innemen). “Here we go, here we go” is een meezing/rap combinatie en een vrolijke opening van het programma, maar het zal de oudere kijker niet aanspreken. We vermoeden dan ook dat ze hierna hun koffers kunnen pakken en weer richting Riga kunnen vertrekken.

De 38-jarige Valentina Monetta, geboren in de ministaat San Marino, mocht vorig jaar ook al haar land vertegenwoordigen. Ze zong toen “The Social Network Song” (EBU regels verboden de oorspronkelijke titel “The Facebook Song”). Het was een stupide lied waarin ze ook nog eens moest proberen om over te komen als een 16-jarige puber. De componist van dat lied, good old Ralph Siegel, heeft dit jaar echter speciaal voor haar een lied gecomponeerd (zijn 21ste Eurovisie inzending), en hierbij voelt zij zich een stuk beter.

Het lied “Crisalide” wordt door veel Eurovisie-fans de hemel in geprezen. Bij hun jaarlijkse poll heeft San Marino zelfs de tweede plaats weten te bemachtigen. Eigenlijk zijn het twee liedjes. Het start als een ballade waarbij Valentina op de grond zit en één van de decorballen van Rusland lijkt te liefkozen. Na twee minuten wordt het tempo opgevoerd, gaat haar blauwe omslagdoek af om een rode jurk te onthullen, en aan het eind is het een regelrechte discostamper. We denken dat San Marino voor het eerst in de Eurovisie geschiedenis in de finale staat.

Macedonië. Foto: EBU.

Macedonië.
Foto: EBU.

Het allereerste Cougarlied op het Eurovisiepodium komt uit Macedonië. Zanger Lozano is 42 jaar jonger dan zangeres Esma Redzepova, die bekendstaat als koningin van de zigeunermuziek. Deze dame telt 69 lentes en heeft inmiddels 108 singles opgenomen, twintig albums uitgebracht en in zes speelfilms meegespeeld. Ze zit in de gemeenteraad van Skopje en heeft meer dan veertig kinderen geadopteerd….

Helaas heeft Macedonië nu besloten dat Lozano zijn deel in het Engels gaat zingen waardoor het een heel stuk minder mysterieus klinkt. Als Esma opkomt klinkt het alsof ze net een zetpil verkeerd bij haar hebben ingebracht. Bart vindt het leuk, voor Barry hoeft het allemaal niet.

Azerbeidzjan doet dit jaar voor de zesde keer mee. Het land stuurt meestal middelmatige liedjes die ze vervolgens proberen op te poetsen door er acts bij te verzinnen die over-the-top zijn. En tot nu toe doen ze dat met succes: lager dan een achtste plaats zijn ze nog niet gekomen. Dit jaar is die formule niet gewijzigd.

Zanger Farid studeert kunst en cultuur. Hij heeft waarschijnlijk de laatste tijd niet veel tijd aan zijn studie besteed. Op het podium staat Farid op een grote glazen box waar een man in zit die alles in zijn spiegelbeeld doet. Halverwege het lied komt er een vrouw op het podium in een rode jurk, met een sleep die net zo lang is als de hele catwalk. Velen hier vonden het allemaal fantastisch en we horen om ons heen roepen dat we volgend jaar wellicht weer in Bakoe zitten. Wij denken daar anders over, maar het gaat beslist veel punten vergaren (sowieso de stemmen van alle Turken in Europa vanwege het feit dat Turkije dit jaar zelf niet meedoet).

Finland. Foto: EBU.

Finland.
Foto: EBU.

Kijkers die voor Party-songs gaan, komen bij Finland volledig aan hun trekken. Krista Siegfrids zingt het vrolijke “Marry me” in een Las Vegas decor. Het lijkt er even op of we naar de MTV Music Awards kijken. Het lied zou zo van Katy Perry kunnen zijn.

De achtergrond danseressen zijn in eerste instantie als man verkleed (in pak en met snor). Tijdens de brug krijgt Krista een lange bruidssluier om en verschijnen de danseressen ook als vrouw in jurk. Aan het einde van het optreden blijkt Krista dan ook met een vrouw te trouwen en dit te bezegelen met een kus. Leve het homohuwelijk! Wel fijn dat dit anno 2013 kan (…de lesbische kus van taTu was in 2003 nog verboden!).

Malta stuurt dit jaar de olijke Gianluca. Met zingen alleen zal je op het eiland je boterham niet kunnen verdienen. Hij is dus ook afgestudeerd arts. Zijn lied “Tomorrow” is een vrolijk feelgood lied. Hij brengt het enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Op de achtergrond wordt de songtekst op speelse wijze geprojecteerd. Aan het einde van het lied zit hij, samen met zijn begeleidingsgroep, op een houten bankje. Kortom, vrolijk de finale in.

Bulgarije doet dit jaar voor de negende keer mee en ze hebben maar één keer de finale gehaald. Dat was in 2007 met het trommelende duo Elitsa & Stoyan, die een mooie vijfde plaats behaalden. Uit wanhoop heeft de Bulgaarse omroep het duo gevraagd om opnieuw deel te nemen. De afgestudeerde percussionisten hebben dus maar weer hun trommels afgestoft.

Het lied “Samo Shampioni” was overigens niet het lied dat in eerste instantie naar Malmö zou gaan. “Samo Shampioni” was de favoriet van Elitsa & Stoyan zelf, maar het was “Kismet” dat de nationale finale won. Dit eigenlijk tot ongenoegen van het duo. Enige tijd later meldde de omroep dat er geen overeenkomst bereikt kon worden met één van de auteurs van “Kismet” en dat het daarom werd teruggetrokken. Vandaar dat de nummer twee van de finale, “Samo Shampioni” alsnóg de Bulgaarse inzending werd. Allemaal wel heel toevallig dus….
Wat kan men nu verwachten? Een overdosis getrommel aangevuld met nasale zang. Om dit Champignonlied te waarderen zou je zelf flink aan de paddo’s moeten gaan!

IJsland stuurt een 23-jarige Viking, Eyþór Ingi Gunnlaugsson, die er, vanwege zijn lange haar, ruim tien jaar ouder uitziet. Dat lange haar was waarschijnlijk een pre voor het zingen in musicals: Hij had rollen in Jesus Christ Superstar en (hoe toepasselijk) Hair. Mannen met lang haar doen het niet goed op het songfestival. Of ze moeten er een masker bij opzetten (Lordi 2006) en dat gaat hij waarschijnlijk niet doen. Het decor is een idyllisch IJslandse tafereeltje: een vissershaven met in de verte een vuurtoren. Het lied is een wat saaie ballade waar de vereiste lange uithaal in verwerkt is. En die uithaal is erg lang. Net zo lang als zijn haar…

Nadat we Eyþór op foto hadden vastgelegd zijn we de stad in gelopen waar we lekker gegeten hebben bij T.G.I.Friday. Daarna gingen we naar het Eurofan Café waar Dina uit Cyprus te gast was in de dagelijkse Songfestivaltalkshow. Host Rick Jacobs van 12points.tv was weer erg grappig en had aan Despina een gevatte gesprekspartner. Tot slot gingen we nog naar de EuroClub waar het gezellig druk was. Konstantin was de DJ van dienst en zorgde er weer dat iedereen kon dansen op de vele ESC hits. Rond half twee gingen we terug naar het hotel.Categorieën:2013 Malmö blog, Dossiers, Eurovisie Songfestival

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: